:: دوره 22، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
شهلا عباسی1 ، عاکفه احمدی افشار ، علی هانیلو 2
1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان
2- ، hani@zums.ac.ir

زمینه و هدف: توکسوکاریازیس یک بیماری انگلی مشترک انسان، سگ و گربه است. مهاجرت لاروهای توکسوکارا در اندام‌های داخلی انسان با پیامدهای مختلفی مانند هپاتومگالی، ائوزینوفیلی بالا، نشانه‌های چشمی و تنفسی همراه است. در برخی موارد، نشانه‌ها غیراختصاصی هستند و بیماران ممکن است تنها نشانه‌های آلرژی تنفسی و پوستی داشته باشند. با توجه به روند افزایشی بیماری‌های آلرژیک، پژوهش‌های مرتبط با اتیولوژی این بیماری‌ها می‌تواند در تشخیص به موقع و درمان موثر مفید باشد. در این مطالعه شیوع آنتی‌بادی ضد توکسوکارا و بعضی شاخص‌های هماتولوژیک در کودکان مبتلا به آلرژی و سالم مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

روش بررسی: در این پژوهش، 200 کودک زیر 15 سال با تظاهرات آلرژیک پوستی و تنفسی مراجعه کننده به کلنیک‌های آلرژی به عنوان مورد و 238 کودک سالم با ترکیب سنی و جنسی مشابه به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. تیتر آنتی‌بادی اختصاصی ضد آنتی‌ژن دفعی- ترشحی لارو توکسوکارا با روش الایزا و میزان ائوزینوفیلی و لکوسیتوز با انجام CBC تعیین شدند. نتایج با آزمون‌های آماری T-test و 2χ در دو گروه مقایسه شد.

یافته‌ها: شیوع آنتی‌بادی ضدتوکسوکارا در کودکان مبتلا به تظاهرات آلرژیک (5/4%) به طور معنی‌داری بیشتر از کودکان سالم (8/0%) بود. میزان ائوزینوفیلی نیز در کودکان مبتلا (5/16%) نسبت به کودکان سالم (4/0%) بالاتر بود، اما ارتباطی بین ائوزینوفیلی و نتایج سرولوژی توکسوکاریازیس مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بیشتر آنتی‌بادی ضد توکسوکارا در کودکان مبتلا به تظاهرات آلرژیک، پیشنهاد می‌شود در تشخیص علل آلرژی، توکسوکاریازیس نیز مورد توجه قرار گیرد.

واژگان کلیدی: توکسوکاریازیس، سرولوژی، آلرژی، الایزا

وصول مقاله:26/5/95 اصلاحیه نهایی:25/10/95 پذیرش:3/11/95

واژه‌های کلیدی: توکسوکاریازیس، سرولوژی، آلرژی، الایزا
دریافت: 1396/3/7 | پذیرش: 1396/3/7 | انتشار: 1396/3/7