:: دوره 21، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) ::
طاهره مبری 1، شهلا حجت2 ، علیرضا رحیمی2
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ، tahereh_mobarra@yahoo.com
2- گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

زمینه و هدف: هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه توانایی عملکردی زانو و کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک در زنان هندبالیست سالم و مبتلا به درد پاتلوفمورال بود.

روش بررسی: در تحقیق مورد- شاهدی حاضر، تعداد 25 زن هندبالیست مبتلا به سندروم PFP و 25 زن هندبالیست سالم در تحقیق حاضر شرکت کردند. از مقیاس WOMAC و گونیامتر یونیورسال، جهت ارزیابی عملکرد و دامنه حرکتی مفصل زانو، و تست­های شارپند رومبرگ و SEBT، جهت ارزیابی کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک آزمودنی­ها استفاده شد. داده­ها در محیط نرم­افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف و t مستقل در سطح معنی­داری 05/0 آنالیز گردید.

یافته­ها: عملکرد مفصل زانوی زنان هندبالیست مبتلا به PFP بطور معنی­داری ضعیف­تر از گروه کنترل سالم، بود(001/0=p). در گروه PFP، دامنه حرکتی فلکشن بطور معنی­داری بیشتر (002/0= p) و دامنه حرکتی اکستنشن (005/0=p)، توانایی کنترل پوسچر استاتیک(001/0=p)، و کنترل پوسچر دینامیک در جهات خلفی(002/0=p)، خلفی خارجی(001/0=p)، خارجی(001/0=p) و قدامی خارجی(006/0=p)، بطور معنی­داری کمتر از گروه سالم بود. اما در کنترل پوسچر دینامیک جهات قدامی، قدامی داخلی، داخلی و خلفی داخلی، تفاوت معنی­داری بین گروه سالم و مبتلا به PFP مشاهده نشد(05/0<p).

نتیجه­گیری: تغییرات منفی در توانایی عملکردی زانو و کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک در جهات خلفی و خارجی در زنان مبتلا به PFP را می­توان به ضعف و آتروفی عضلات رویه آنترومدیال مفصل زانو یا سفتی عضلات رویه پوسترولترال این مفصل نسبت داد. از این رو، در توانبخشی مبتلایان به سندروم PFP، تقویت عضلات آنترومدیال و کشش عضلات پوسترولترال زانو حائز اهمیت زیادی است.

واژگان کلیدی: زنان هندبالیست، سندروم PFP، توانایی عملکردی، کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک.

وصول مقاله:13/10/94 اصلاحیه نهایی:17/11/95 پذیرش:20/2/95

واژه‌های کلیدی: زنان هندبالیست، سندروم PFP، توانایی عملکردی، کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک.
دریافت: 1395/7/7 | پذیرش: 1395/7/7 | انتشار: 1395/7/7

Mobarra T, Hojjat S, Rahimi A. Comparison of knee functional ability and static and dynamic postural control between female handball players with patellofemoral pain and healthy female handball players. SJKU 2016; 21 (4) :94-106

مبری طاهره، حجت شهلا، رحیمی علیرضا. مقایسه توانایی عملکردی زانو و کنترل پوسچر استاتیک و دینامیک در زنان هندبالیست سالم و مبتلا به درد پاتلوفمورال. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1395; 21 (4) :94-106

دوره 21، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها