:: دوره 23، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) ::
محمد پور رنجبر1 ، عبدالرضا کاظمی 2، محمد جواد عرب3
1- دانشکده پزشکی و مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمان. ایران
2- گروه علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، کرمان، ایران ، rkazemi22@yahoo.com
3- دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران.

زمینه و هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات تمرینات تناوبی شدید (HIIT) بر سطوح لپتین در بافت­ چربی زیرپوستی و احشایی، انسولین و گلوکز پلاسمایی موش­های صحرایی نر بود.
روش بررسی: بدین منظور 20 سر موش صحرایی (میانگین سنی 8 هفته و میانگین توده بدنی 10±190 گرم) به طور تصادفی به دو گروه تمرین HIIT و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه HIIT 5 جلسه در هفته و به مدت 5 هفته اجرا شد. برنامه تمرینی شامل دویدن روی نوار گردان با سرعت فزاینده 52-37 متر بر دقیقه و 12-6 وهله 2 دقیقه­ای با یک دقیقه استراحت بین وهله­­ها بود. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و در حالت ناشتایی موش­ها تشریح و بافت چربی احشایی و زیرپوستی استخراج شد. نمونه­ها منجمد و جهت انجام آزمایش­های بعدی در دمای 80- نگهداری شد. سپس لپتین و انسولین به روش الایزا و گلوکز به روش رنگ سنجی آنزیمی اندازه ­گیری شد. پس از احراز نرمال بودن داده­ها توسط آزمون شاپرو-ویلیک برای تحلیل داده­ها از آزمون t مستقل با سطح معناداری 05/0 با نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.
یافته­ها: تغییرات معناداری در سطوح لپتین چربی احشایی و زیر پوستی و همچنین انسولین پلاسما مشاهده شد (05/0P<) اما این تغییرات در گلوکز پلاسما معنادار نبود (05/0P≥).
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تمرینات HIIT می­تواند باعث کاهش سطوح لپتین در بافت چربی احشایی و زیر پوستی، کاهش انسولین و از این طریق کاهش عوامل خطرزای ناشی از چاقی شود. تمرینات تناوبی شدید، همچنین انسولین و گلوکز پلاسمایی را کاهش داده که سبب کاهش مقاومت به انسولین می­شود.

واژه‌های کلیدی: تمرین تناوبی شدید، موش ویستار، لپتین، چربی احشایی و زیرپوستی
متن کامل [PDF 659 kb]   |   متن کامل (HTML)   (1834 دریافت)
دریافت: 1395/6/29 | پذیرش: 1398/1/4 | انتشار: 1398/1/4

Pourranjbar M, Kazemi A, Arab M. Effect of High Intensity Interval Training (HIIT) on visceral and subcutaneous levels of Leptin and plasma insulin and glucose in Wistar male Rats. SJKU 2019; 23 (6) :89-100