زمینه و هدف: کارایی بالینی دوکسوروبیسین که به عنوان یک داروی ضد سرطان بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، به واسطه آسیب به بافتهای طبیعی محدود گشته است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات محافظتی احتمالی عصاره هیدروالکلی میوه هندوانه ابوجهل در برابر سمیت تولید مثلی دوکسوروبیسین میباشد.
روش بررسی: برای انجام این مطالعه تجربی تصادفیشده شاهددار، 24 سر موش نر بالغ به گروههای ششتایی تقسیم شدند. دو گروه از موشها دوکسوروبیسین را به میزان 5/1 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخلصفاقی در روزهای 1، 7، 14، 21، 28 و 35 دریافت کردند. یک گروه از گروههای فوق، عصاره هیدروالکلی میوه هندوانه ابوجهل را به میزان 200 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخلصفاقی چهار ساعت پس از تجویز دوکسوروبیسین دریافت مینمود. گروه شاهد و گروهی که تنها عصاره را دریافت میکرد نیز در نظر گرفته شد. توان باروری اسپرمهای اپیدیدیمی پس از 35 روز در تمامی حیوانات مورد ارزیابی قرار گرفت. دادههای این مطالعه با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: دوکسوروبیسین کاهش معنیداری در میزان باروری و رشد رویان و نیز افزایش بارزی را در میزان توقف رشد رویان موجب گردید(05/0>P). تجویز همزمان عصاره هیدروالکلی میوه هندوانه ابوجهل فراسنجههای فوق را به سمت مقادیر طبیعی سوق داد.
نتیجهگیری: چنین به نظر میرسد که عصاره هیدروالکلی میوه هندوانه ابوجهل میتواند واجد اثرات محافظتی بالقوهای در سمیتهای تولیدمثلی ناشی از دوکسوروبیسین باشد.