مقدمه: باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس باسیلوس سرئوس و سودوموناس آئروژینوزا به طور معمول میتوانند مسمومیت های غذایی و بیماری های گوارشی را در انسان ایجاد کنند. عصاره بره موم (propolis) به عنوان ترکیب ضد میکروبی در مقابل باکتری ها شناخته شده است. هدف از این تحقیق تعیین فعالیت ضد میکروبی عصاره بره موم بر روی سویه های باکتریایی در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
روش بررسی: در این تحقیق، اثرات ضد باکتریایی عصاره الکلی بره موم، بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس(ptcc1112)، باسیلوس سرئوس(ptcc1247)و سودوموناس آئروژینوزا (ptcc1707)در سه تکرار، به روش دیسک کاغذی(تعیین قطر هاله عدم رشد) و رقت سازی در لوله، تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت آنالیز آماری از نرم افزار SPSS و آزمون آماریDUNCAN استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج، فعالیت ضد میکروبی، قطر هاله عدم رشد میکروارگانیسم های های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و سودوموناس آئروژینوزا (در غلظت mg/ml 25/5( به ترتیب 58/0±66/18، 18و 58/0±33/14، تعیین شد، که استافیلوکوکوس اورئوس، بیشترین حساسیت و سودوموناس آئروژینوزا بیشترین مقاومت را به عصاره الکلی بره موم نشان داد.نتایج حداقل غلظت ممانعت کننده (MIC) برای های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب mg/ml 656/0، 656/0و 62/2 تعیین شد و همچنین نتایج غلظت کشنده (MBC) برای کلوستریدیوم اسپوروژنس، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 565/0، 656/0 و62/2 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
نتیجه گیری: عصاره الکلی بره موم بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و سودوموناس آئروژینوزا نه تنها خاصیت بازدارندگی بلکه خاصیت ضد باکتریایی نیز داشت. با مطالعه اثرات ارگانولپتیک عصاره بره موم در غذا می توان به عنوان یک ماده محافظت کننده استفاده نمود.
کلمات کلیدی: بره موم، هاله عدم رشد، ضد باکتری، استافیلوکوکوس اروئوس، باسیلوس سرئوس، سودوموناس آئروژینوزا.
وصول مقاله:5/10/94 اصلاحیه نهایی:19/10/94 پذیرش:01/11/94
Khosravi N, Darvishi S, Davari K. Antimicrobial activity of aqueous and alcoholic extracts of Kurdistan propolis on Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Pseudomonas aeruginosa. SJKU 2016; 20 (6) :97-106 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-2149-fa.html
خسروی نشاط، درویشی شعله، داوری کامبیز. بررسی خواص آنتی باکتریال عصاره الکلی پروپولیس کردستان بر روی پسودوموناس آئروژینوزا، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1394; 20 (6) :97-106