زمینه و هدف: ورود شاخصهای ترمودینامیکی همچون exergy (اکسرژی) به عرصه علم سنجی و کتابسنجی در سال 2012، رتبهبندیهای جدیدی را ارائه داد. اکسرژی شاخص عملکرد تحقیقاتی است که کمیت و کیفیت را در هم ادغام می کند. به همین جهت، هدف این مطالعه تعیین جایگاه علمی مراکز تحقیقاتی غدددرونریز، دیابت و متابولیسم دانشگاههای علوم پزشکی کشور براساس تولیدات علمی نمایه شده در پایگاههای استنادی وب آو ساینس (Web of Science)، اسکاپوس (Scopus)، و گوگل اسکالر (Google Scholar) به روش اکسرژی در سال 2013 است.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری شامل 6 مرکز تحقیقاتی غدددرونریز، دیابت و متابولیسم بود. داده ها با کمک مراجعه حضوری به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین استفاده از پایگاههای استنادی مورد مطالعه استخراج شدند. در نهایت، از نرم افزار اکسل به منظور تجزیه و تحلیل دادهها با کمک آمار توصیفی استفاده شد.
یافتهها: این مطالعه جایگاه بالای عملکرد مراکز تحقیقاتی غدددرونریز و متابولیسم دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی را نمایان ساخت. نگاشتهای iPX و iCX نیز کمیت و کیفیت بهتر این دو مرکز تحقیقاتی را نشان دادند. در این میان، مرکز تحقیقاتی دیابت دانشگاه علوم پزشکی اهواز ضعیف ترین عملکرد را داشت.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که در کنار کمیت یعنی تعداد مقالات و استنادات، کیفیت یعنی تاثیر نیز در ارتقای جایگاه علمی مراکز تحقیقاتی موثر خواهد بود و ادغام این دو عامل در یک شاخص میتواند بر کاستیهای شاخصهای دیگر علم سنجی و کتابسنجی فایق آید.
Ghazi Mirsaeid S J, Sanee N. Scientific status of endocrine, diabetes, and metabolism research centers of the universities of medical sciences in Iran according to their scientific productions using exergy method. SJKU 2015; 20 (5) :110-119 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-2045-fa.html
قاضی میر سعید سید جواد، صنیعی نادیا. ارزیابی جایگاه علمی مراکز تحقیقاتی غدد درونریز، دیابت و متابولیسم دانشگاههای علوم پزشکی کشور به روش Exergy. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1394; 20 (5) :110-119