:: دوره 10، شماره 3 - ( مجله علمي پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1384 ) ::
عبدالجلال مرجانی 1، مهران فرج اللهی ، غلامرضا وقاری
1- ، abdoljalal@yahoo.com
چکیده

زمینه و هدف : بیماری دیابت ممکن است با عدم تعادل بین تأثیر دفاعی آنتی اکسیدانها و افزایش تولید رادیکالهای آزاد ارتباط داشته باشد. هدف از این مطالعه با توجه به تناقص یافته‌ها تعیین تغییرات پراکسیداسیون لیپید پلاسما و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز بیماران دیابتی تیپ 2 شهر گرگان و مقایسه آن با گروه کنترل می‌باشد.

روش بررسی : مطالعه از نوع موردی- شاهدی و روش نمونه‌گیری تصادفی بوده و از 38 بیمار دیابتی تیپ 2 که به کلینیک دیابت مرکز آموزشی درمانی 5 آذر مراجعه نموده‌اند و 19 فرد سالم که از لحاظ سن و جنس با بیماران دیابتی همسان شده‌اند برای مطالعه انتخاب گردیدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون آماری t - استودنت مورد ارزیابی قرار گرفت و دادههای پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها : سطح پلاسمایی مالون دی آلدئید بیماران دیابتی تیپ 2 (80/0 ± 27/6 نانومول در میلی‌لیتر) در مقایسه با گروه کنترل (98/0 ± 56/3 نانومول در میلی‌لیتر) افزایش معنی‌داری نشان داده است. فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز بیماران دیابتی تیپ 2 (10/78 ± 94/1037 واحد در گرم هموگلوبین) در مقایسه با گروه کنترل (85/74 ± 84/1247 واحد در گرم هموگلوبین) کاهش معنی‌داری نشان داده است.

نتیجه‌گیری : وجود اختلاف معنی‌دار در افزایش پراکسیداسیون لیپید و کاهش فعالیت آنزیم آنتی‌اکسیدان بیماران دیابتی ممکن است در پیشرفت عوارض قلبی و عروقی در این بیماران نقش مهمی ایفا نماید. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که بیماران دیابتی ممکن است به آنتی‌اکسیدانهای بیشتری نیاز داشته باشند. استفاده از مکمل‌های دارویی و غیر دارویی مهار کننده رادیکالهای آزاد مثل ویتامین E و C و یا گوجه فرنگی ، پرتقال ، نارنگی ، سیر و غیره نقش مهمی در تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی داشته و در بهبود زندگی بیماران دیابتی بسیار مهم باشد.

کلید واژه‌ها : پراکسیداسیون لیپید، آنزیم آنتی‌اکسیدان، دیابت ملیتوس

وصول مقاله: 10/3/84 اصلاح نهایی: 3/11/84 پذیرش مقاله: 10/11/84

واژه‌های کلیدی: کلید واژه‌ها: پراکسیداسیون لیپید، آنزیم آنتی‌اکسیدان، دیابت ملیتوس
دریافت: 1388/8/26 | انتشار: 1384/9/24