چکیده
زمینه و هدف: زالوگرفتگی یکی از علل نادر خونریزیهای دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و ژنیتال است. بزاق زالو حاوی مواد آنتی کواگولان و وازودیلاتور قوی است که مهمترین آنها هیرودین نام دارد که با مهار ترومبین و مکانیسمهای دیگر باعث اختلال انعقادی و خونریزی موضعی میشود. معمولاً زالو در کسانی که آبهای آلوده و یا آب نهرهای راکد کوهستانی را مینوشند، وارد دهان و بینی میشود و شایعترین محل زالوگرفتگی مخاط بینی و نازوفارنکس است که باعث خون دماغ و دیسترس تنفسی میشود، ولی در موارد نادر ممکن است به مخاط عمقیتر مانند مری و نای بچسبد و باعث هماتمز، هموپتیزی و دیسترس تنفسی شدید شود.
معرفی بیمار: مورد بیمار کودکی 7 ساله ساکن یکی از روستاهای استان کردستان بود که در تاریخ 12/6/84 به علت اپیستاکسی و هموپتیزی در اورژانس بیمارستان توحید سنندج بستری گردید که پس از انجام اقدامات مختلف علت خونریزی زالوگرفتگی ناحیه نازوفارنکس بود که زالو با فورسپس خارج گردید و در نهایت خونریزی بیمار قطع و با حال عمومی خوب ترخیص شد.
نتیجهگیری: در مناطقی که از آب چشمه، رودخانه یا قنات استفاده میشود، باید به زالو گرفتگی به عنوان یک علت نادر اختلالات خونریزی دهنده دستگاه گوارش، تنفس و ژنیتال توجه شود و ساکنان این مناطق در زمینه زالوگرفتگی و استفاده از آب آشامیدنی سالم آموزش ببینند.
کلید واژهها: زالو، هیرودین، خون دماغ
وصول مقاله: 6/12/84 اصلاح نهایی: 20/12/84 پذیرش مقاله: 27/12/84