1- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، msoltandallal@gmail.com 2- دانشگاه علوم پزشکی تهران 3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده: (5655 مشاهده)
زمینه و هدف: سبزیجات یکی از مواد اصلی سبد غذایی محسوب می شوند و مصرف آن ها رو به افزایش است. از طرفی بیماری ها و طغیان های ایجاد شده توسط این گروه از مواد غذایی نیز روند افزایشی پیدا کرده است. لیستریا یکی از باکتری هایی است که در طغیانهای غذایی با منشاء سبزی و سالاد گزارش شده است. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت فراوانی لیستریا در سبزی و سالاد مصرفی شهر تهران بوده است.
روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی طی 6 ماه از اردیبهشت الی مهر سال 1392 ،100 نمونه از انواع مختلف سالاد از رستورانها و 100 نمونه از 10 نوع سبزی مختلف از سطح شهر جمع آوری گردید. نمونه ها بر اساس روش پیشنهادی FDA مورد آزمون قرار گرفتند.
یافته ها: در مجموع 48 جدایه (24%) لیستریا با آزمایشات فنوتیپی شناسایی شد که از این تعداد 15 جدایه (5/7%) مربوط به سالاد های رستوران ها و اغذیه فروشی هاو 33 جدایه (5/16%) نیز مربوط به نمونه های سبزیجات بود.تنها 1 سویه (5/۰%) از گونه لیستریا مونوسایتوژنز از سبزی خوردن بدست آمد و بقیه متعلق به سایر گونه های لیستریا بودند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که خوردن سبزیجات خام یکی از راههای واقعی انتقال لیستریا می باشد و توجه بیشتر در امر آموزش بمنظور پیشگیری از مصرف سبزیجات خام و نشسته را می طلبد.
واژه های کلیدی: لیستریا، سبزیجات، سالاد، طغیان.
وصول مقاله:5/9/93 اصلاحیه نهایی:21/10/93 پذیرش:12/11/93
Soltan Dallal M M, Shojaei-Zinjanab M, Hedayati Rad F. Identification and frequency of Listeria monocytogenes in vegetables and ready to eat salads of Tehran, Iran. SJKU 2015; 20 (2) :78-84 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1748-fa.html
سلطان دلال محمد مهدی، شجاعی زینجناب مریم، هدایتی راد فاطمه. فراوانی لیستریا در سبزیجات و سالاد آماده مصرف در تهران. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1394; 20 (2) :78-84