1- واحد علوم وتحقیقات دانشگاه آزاد کردستان 2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج ، shakerian1345@yahoo.com
چکیده: (9956 مشاهده)
زمینه و هدف: تشخیص، درمان، پیامدها و اثرات جانبی درمان و عود سرطان پستان موجب استرس، اضطراب و افسردگی میشوند.گروه درمانی شناختی رفتاری یکی از مؤثرترین اشکال مداخله موجود برای زنان مبتلا به سرطان پستان است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی، اضطراب و استرس زنان مبتلا به سرطان پستان است.
مواد وروش ها : پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد. بدین منظور 24 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اهواز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) و روش مداخله گروه درمانی شناختی رفتاری بود که در طی 10 جلسه 90 دقیقهای و به صورت هفتگی اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از آماره های میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری به طور معناداری افسردگی، اضطراب و استرس زنان مبتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد (001/0p<).
نتیجه گیری: استفاده از رفتار درمانگری شناختی در مراکز انکولوژی میتواند به عنوان یک درمان تکمیلی در کنار درمانهای پزشکی در نظر گرفته شود و از طرفی در بهبود ارتباط پزشک و بیمار، میتواند نقش اساسی داشته باشد.
کلیدواژه ها: افسردگی، اضطراب، استرس، سرطان پستان، گروه درمانی شناختی رفتاری.
وصول مقاله:23/10/92 اصلاحیه نهایی:8/4/93 پذیرش:15/4/93
Khatibian M, Shakerian A. The effectiveness of cognitive behavioral group therapy on decreasing depression, anxiety and stress in breast cancer women admitted to Ahwaz Medical Sciences Hospitals . SJKU 2014; 19 (4) :91-99 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1603-fa.html
خطیبیان مرجان، شاکریان عطا. اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر کاهش افسردگی، اضطراب و استرس زنان مبتلا به سرطان پستان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1393; 19 (4) :91-99