1- دانشگاه علوم پزشکی کردستان 2- دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، fardin.gharibi@muk.ac.ir
چکیده: (9306 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال وسواسی – جبری (OCD) یکی از مشکلات جدی سلامت روان است و سالانه هزینه های اقتصادی و اجتماعی زیادی بر جامعه تحمیل می کند. این مطالعه الگوی احتمالی انتقال ژنتیکی در اختلال وسواسی- جبری را مورد بررسی قرار داد.
روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی بر روی 150 نفر از بیماران مبتلا به اختلال وسواسی– جبری که در سال 1389 به مراکز روانپزشکی (دولتی و خصوصی) شهر سنندج مراجعه نمودند به روش سرشماری انجام گردید. جهت گردآوری داده ها، بیماران که با علائم افکار وسواسی یا اعمال مورد مصاحبه بالینی توسط روانپزشک قرار گرفته و تشخیص اختلال وسواسی- جبری در آنها تأیید گردید. سپس از بیماران در خصوص وجود علائم همین اختلال در خانواده پدری و مادری به تفکیک و با جزئیات مربوط به نوع، شدت و طول مدت علائم سؤال بعمل آمده و در پرسشنامه ها ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از آمار توصیفی جهت تعیین فراوانیهای مطلق و نسبی و آزمون مجذور کای برای بررسی رابطه بین متغیرهای اسمی استفاده شد.
یافتهها: یافتههای این مطالعه نشان داد بیشترین فراوانی نوع الگوی وسواسی در بیماران نوع Contamination و Pathological doubt است . بیشترین فراوانی نوع الگوی جبری در بیماران نوع شستشو بود که 42 درصد بیماران به آن مبتلا بودند. از نظرسابقه خانوادگی اختلال وسواسی– جبری افراد مورد مطالعه، 18 درصد دارای سابقه اختلال وسواسی در خانواده پدری و 7/44 % در خانواده مادری بودند و 3/35 درصد فاقد سابقه وسواس در فامیل بودند.
نتیجهگیری: می توان نتیجه گرفت که در ابتلا به اختلال وسواسی– جبری سابقه خانوادگی بویژه خانواده مادری فرد نقش و احتمال ابتلا فرد به OCD در خانوادهای که وسواس وجود دارد بیش از فردی است که سابقه خانوادگی ندارد .
وصول مقاله:2/4/92 اصلاحیه نهایی:27/7/92 پذیرش:8/8/92
Maroufi A, Zarei M, Gharibi F. Evaluation of imprinting pattern in patients with obsessive– compulsive disorder (OCD) in sanandaj. SJKU 2014; 19 (1) :21-29 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1274-fa.html
معروفی آزاد، زارعی معصومه، غریبی فردین. بررسی الگوی انتقال وراثتی در مبتلایان به اختلال وسواسی– جبری در شهر سنندج . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1393; 19 (1) :21-29