زمینه و هدف: کیستهای طحالی بطور کلی موارد غیر معمولی در جراحیهای عمومی میباشند. در این میان کیستهای اولیه و غیرانگلی طحال نیز جزو بیماریهای نادر میباشند که تاکنون تعداد 1000 مورد از این کیستها در منابع گزارش شدهاند. این کیستها غالباً اپیتلیالی هستند و در مواردی نیز اندازهای بسیار بزرگ مییابند.
معرفی بیمار: موردی که گزارش میگردد، پسر بچهایست 10 ساله که با شکایت غیرمعمول احساس سنگینی و بزرگی سمت چپ شکم و غیر قرینگی آن مراجعه نموده بود، که در بررسیهای سونوگرافیک و CT-Scan، تودهای با ماهیت کیستیک (Simple Cyst) و قطری حدود cm20 گزارش گردید که باعث رانده شدن احشاء مجاور از جمله کلیه چپ به خلف شده بود. این بیمار پس از بررسی از نظر کیست هیداتید، کاندید اسپلتکتومی شده و پس از جراحی باز شکم با حال مناسبی ترخیص گردید. نتیجه بررسی نمونه پاتولوژی وی تائید کنندهCyst Epithelial بود.
نتیجهگیری:کیستهای اپیتلیالی در طحال ممکن است بطور اتفاقی کشف شوند. یا بدنبال بزرگی بیش از حد و بروز عوارضی همچون هموراژی و پارگی بروز نمایند و یا همانند بیمار ما با شکایتی غیرمعمول مراجعه نمایند. باید توجه داشت که کیستهای طحال با قطر بیش از cm 5 را باید با مداخله جراحی درمان نمود که در صورت بزرگی بیش از حد بدلیل تخریب قسمتهایی از بافت طحال و نیز احتمال خونریزی زیاد نمیتوان به صورت پارشیال اقدام به برداشت کیست و طحال نمود. در این موارد برداشت کامل طحال راه حل مناسب درمانی برای بیمار میباشد.
وصول مقاله: 2/7/85 اصلاح نهایی: 18/8/85 پذیرش نهایی: 30/8/85