1- دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر ، fatemehdarban@gmail.com 2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکیده: (8535 مشاهده)
چکیده
مقدمه: استرس یکی از مهمترین عواملی است که به طور منفی سلامت روان پرستاران را تحت تاثیر قرار میدهد؛ بنابراین استفاده از رویکردهای پیشگیرانه و کارآمد مدیریت استرس، ضروری است. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر برنامه ایمنسازی در برابر استرس بر سلامت عمومی پرستاران بخش روان میباشد.
روش کار: این مطالعه تجربی پیشآزمون-پسآزمون بر روی 60 نفر از پرستاران و بهیاران بیمارستان ابنسینای شهر مشهد انجام شد. مهمترین معیارهای ورود آنان اشتغال در بیمارستان ابنسینا حداقل از 6 ماه قبل و نداشتن مرخصی بیشتر از دو هفته در یک ماه گذشته و مهمترین معیارهای خروج شامل عدم حضور در حداقل 10% زمان کارگاه و مواجهه با استرس عمده در هنگام اجرای پژوهش بودند. ابزارگردآوری دادهها، پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی بود که در سه مرحله قبل از مداخله، پایان و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شدند. مداخله شامل برنامه ایمنسازی در برابر استرس، متشکل از کارگاه 2 روزه 8 ساعته (شامل مراحل مفهومسازی استرس، اکتساب و تمرین مهارتها) به فاصله یک هفته بود که برای گروه مداخله اجرا شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد میانگین نمره سلامت عمومی گروه ایمنسازی در برابر استرس، از 4/3±5/35 در مرحله قبل از مداخله به 4/4±0/38 در بعد از مداخله و 3/3±3/39 در مرحله پیگیری یکماه بعد به طور معنیداری افزایش یافت (005/0>p). در گروه کنترل نیز نمره سلامت عمومی در مراحل بعد از مداخله و پیگیری یکماه بعد به طور معنیداری نسبت به قبل از مداخله کاهش یافت (005/0>p).
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که برنامه ایمنسازی در برابر استرس، شیوهای کاربردی و موثر برای بهبود سلامت عمومی پرستاران میباشد.
واژههای کلیدی: ایمنسازی در برابر استرس، سلامت عمومی، پرستار، بخش روان
وصول مقاله :8/8/91 اصلاحیه نهایی:7/11/91 پذیرش:19/6/92
Darban F, Mazloom S R. The effect of stress inoculation program (SIP) on nurses’ general health in psychiatric ward. SJKU 2013; 18 (4) :66-74 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1189-fa.html
دربان فاطمه، مضلوم سید رضا. بررسی تاثیر برنامه ایمنسازی در برابر استرس بر سلامت عمومی پرستاران شاغل در بخش روان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1392; 18 (4) :66-74