:: دوره 27، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
مریم بایرام نژاد1 ، مریم قانع 2، الهام اسدی3
1- کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران.
2- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران، ، ghane@iiau.ac.ir
3- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران،
زمینه و هدف: کلبسیلا پنومونیه یکی از شایع‌ترین علل عفونت‏ های اکتسابی از جامعه و عفونت‏ های بیمارستانی است و در طول زمان مکانیسم ‏های مقاومتی متعددی را کسب کرده است. هدف از این مطالعه ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‏بیوتیکی ایزوله‏ های بالینی کلبسیلا پنومونیه و بررسی جهش در پورین Ompk35 به عنوان یکی از مهم‏ترین مکانیسم‏ های مقاومت به آنتی‏بیوتیک ‏های بتالاکتام بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی همبستگی 100 ایزوله ادراری کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان میلاد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش حساسیت آنتی‌بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام شد. ژن‏های ompK35 با روش PCR شناسایی و توالی‏یابی شدند و جهش‏ها با استفاده از نرم افزار Mega نسخه 3.7.3 شناسایی شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ ها، از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون مجذورکای استفاده شد.
یافته­ ها: بالاترین میزان مقاومت نسبت به آمیکاسین (74%) و پس از آن لووفلوکساسین (69%) مشاهده شد. میزان مقاومت به سفپیم، جنتامیسین، سیپروفلوکساسین، مروپنم و سفتریاکسون به ترتیب 62، 58، 53، 41 و 35 درصد بود. بیشترین حساسیت نسبت به ایمی‌پنم (80%) مشاهده شد. جهش‌های متعددی در ژن‌های رمز کننده پورین Ompk35 مشاهده شد. در بین ایزوله ‏ها، 70 درصد دارای جهش در پروتئین Ompk35 و دو ایزوله دارای پنج جهش به ‏طور هم‌زمان بودند. بین مقاومت به آنتی‏بیوتیک‏ های مورد مطالعه و جنسیت رابطه معنی‏داری مشاهده نشد (P>0.05).
نتیجه ­گیری: یافته‌های ما نشان دهنده شیوع بالای مقاومت آنتی‌بیوتیکی و فراوانی بالای جهش‌های پورین در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه است. همچنین وجود جهش‌های مشابه بین ایزوله‌ها نشان می‌دهد که ممکن است از یک منبع سرچشمه گرفته باشند.

واژه‌های کلیدی: کلبسیلا پنومونیه، عوامل ضد میکروبی، پورین، مقاومت آنتی بیوتیکی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1400/5/28 | پذیرش: 1400/9/24 | انتشار: 1401/9/23

Ethics code: IR.IAU.PS.REC.1399.195