دكتر نعمت ا... میزایی، دكتر هادی یار احمدی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۴ )
�
چکیده
زمینه و هدف: آسپیراسیون جسم خارجی از علل مهم مرگ و میر و ابتلا در سنین اولیه زندگی میباشد. با وجود پیشرفتهایی که در رابطه با خارج ساختن جسم خارجی انجام گرفته ولی هنوز براساس آمارهای انجمن سلامت ملی آمریکا به ازای هر یکصد هزار نفر ۲/۱ نفر مرگ در سال بر اثر آسپیراسیون جسم خارجی اتفاق میافتد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی با مراجعه به تمامی پروندههای موجود در بایگانی بخش ENT بیمارستان توحید از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۲ که تعداد آنها ۱۰۴ مورد بود و همگی تحت بیهوشی عمومی، برونکوسکوپی شده بودند دادههای موردنیاز مانند سن، جنس، نوع ماده آسپیره شده و ... استخراج و جدول توزیع فراوانی از آنها تهیه گردید.
یافتهها: از ۱۰۴ نفر افراد بستری شده ۵/۶۲ درصد را پسران و ۵/۳۷ درصد را دختران تشکیل میدادند. محدوده سنی بیماران ۹ ماه تا ۱۵ سال و ۸/۷۸ درصد از کل آنها، کودکان زیر ۵ سال بودند. بیشترین ماده آسپیره شده تخم آفتابگردان با ۲/۲۰% و سپس حبوبات با ۲/۱۹% قرار داشتند. بیشترین عارضه اتفاق افتاده پنومونی با ۴/۳۹% بود.
نتیجهگیری: بیشترین فراوانی آسپیراسیون در کودکان و بخصوص زیر ۵ سال اتفاق میافتد که میتواند میزان بالائی از مورتالیتی و موربیدتی را ایجاد کند لذا آموزش به خانوادهها و همچنین تهیه امکانات لازم برای خارج ساختن اجسام خارجی و آموزش پرسنل ضروری بنظر میرسد.
کلید واژهها: آسپیراسیون، جسم خارجی، برونکوسکوپی
وصول مقاله: ۶/۱۱/۸۴ اصلاح نهایی: ۳۰/۴/۸۵ پذیرش مقاله: ۱۵/۵/۸۵
�