۳ نتیجه برای شبیهسازی
فرید ابن رسولی ، دکتر زهرا حاج ابراهیمی ، دکتر سید مهدی طبایی، دکتر مجتبی داربویی ،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: در سالهای اخیر، از نیروهای بیوفیزیکی بهویژه بیوزنی بهطور فزایندهای برای دستکاری سلولها به خصوص برای تمایز سلولی و مهندسی بافت استفاده شده است. مشخص شده است که بیوزنی بهعنوان یک فاکتور مکانیکی، رشد و تمایز سلولی را تحریک میکند. در مطالعه حاضر، تاثیر بیوزنی شبیه سازی شده توسط دستگاه کلینواستت تک محوره بر چرخه سلولی و میزان آپوپتوز در سلولهای بنیادی مشتق از بافت چربی بررسی شد.
روش بررسی: بعد از جداسازی و تایید سلولهای بنیادی مشتق از بافت چربی انسان، سلولها برای مدت سه روز در شرایط بیوزنی شبیهسازی شده که توسط دستگاه کلینواستت تک محوره ایجاد شده بود؛ قرار گرفتند. بعد از سه روز چرخش، نمونههای کنترل و بیوزنی توسط رنگ PI رنگ شدند و چرخه سلولی و میزان آپوپتوز در آنها بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که سلولهای جدا شده مارکرهای مزانشیمی را بیان میکنند و توانایی تمایز به سلولهای چربی و استخوان را دارند. نتایج ما نشان داد که ۳ روز بیوزنی شبیهسازی شده توسط کلینواستت تک محوره، ازنظر آماری تاثیر معنیداری بر چرخه سلولی و میزان آپوپتوز ندارد(۰۵/۰<P).
نتیجهگیری: مطالعات قبلی نشان داده است که بیوزنی شبیهسازی شده توسط کلینواستت سه محوره یا RPM، چرخه سلولی را تغییر میدهد و میزان آپوپتوز را افزایش میدهد. براساس دادههای ما، بهنظر میرسد که استرس تنشی ایجاد شده توسط کلینواستت تک محوره بسیار کمتر از کلینواستت سه محوره میباشد. بنابراین ما کلینواستت تک محوره را برای مطالعات تمایز سلولی و سلول درمانی در شرایط بیوزنی برای مطالعات آینده پیشنهاد میکنیم.
واژههای کلیدی: سلولهای بنیادی مشتق از بافت چربی، بیوزنی شبیهسازی شده، کلینواستت تک محوره
وصول مقاله:۱۳/۲/۹۶ اصلاحیه نهایی:۲۰/۳/۹۶ پذیرش:۲۴/۴/۹۶
خانم سعیده کریمی، دکتر لعبت تقوی، دکتر نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، دکتر جمال قدوسی، دکتر روح اله محمودخانی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه مدیریت پسماند یکی از ارکان مهم مدیریت منابع در بیمارستان میباشد .هدف از مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر در مدیریت پسماندهای بیمارستانی در مبداء تولید، به منظور تجزیه و تحلیل این عوامل و تعیین موثرترین آن ها جهت بهبود کیفیت مدیریت اینگونه پسماندها بود.
مواد و روشها: در پژوهش کاربردی حاضر از مبانی و مولفههای پویایی سیستمها برای بررسی عملکرد مدیریت پسماندهای بیمارستانی در این زمینه استفاده شد.با توجه به مدل نمودن سیستم مدیریت پسماندهای مورد اشاره،جامعه آماری مراکز طرف قرارداد در سال ۱۴۰۰ یا سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران است. بدین منظور شاخصهای اصلی عملکرد سازمان از ادبیات پژوهش وهمچنین اخذ نظر از خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی فازی استخراج گردید و با استفاده از مفاهیم پویاییسیستمها تاثیر این عوامل در قالب نمودارهای علت و معلول نمایش داده شد. برای بیین کارکرد مدل پیشنهادی، متغیرهای پژوهش در قالب سناریوهای مختلف با استفاده از نرم افزار ونسیم بررسی شدند تا میزان اثرگذاری هریک در شرایط مختلف مشخص شود.
یافتهها: با توجه به دیاگرام جریان ارائه شده و سناریوهای پیشنهادی، مشخص شد که با به کارگیری سناریو بهینه، متغیرهای مختلف پژوهش ازجمله نرخ بی خطر سازی، جمع آوری و ورود غیر مجاز به مخازن پسماند شهری، از طریق روابط تبیین شده مدل در حدود ۱۵ تا ۴۰ درصد بهبود پیدا میکند.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده در این پژوهش در نهایت منجر به کاهش خطرات زیستمحیطی و همچنین کاهش تولید پسماندهای خطرناک میگردد که میتواند مبنایی برای تبیین استراتژیهای مدیریت پسماند در مراکز درمانی قرار بگیرد.
دکتر رضا شمس ابادی، دکتر حمیدرضا باغانی،
دوره ۳۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۴ )
چکیده
زمینه و هدف: درمان سرطان با استفاده از پرتوهای یونیزان روشی مؤثر برای مدیریت و کنترل سرطانهای مختلف است. ازآنجاکه حضور اکسیژن درون سلول موجب ایجاد آسیبهای مختلف به مولکول DNA میشود، هدف از انجام مطالعه حاضر محاسبه میزان اثرات زیستشناختی نسبی(RBE) پرتوهای ایکسکم انرژی مورداستفاده در پرتودرمانی حین عمل در غلظتهای مختلف اکسیژن درون سلول، با استفاده از رویکرد شبیهسازی مونتکارلو است.
مواد و روشها: جهت برآورد میزان RBE در این مطالعه ابتدا طیف الکترونهای ثانوی ایجادشده در فاصله یک سانتیمتری از پروب لخت دستگاه درمانی INTRABEAM با استفاده از یک مدل مونتکارلوی اعتبارسنجیشده توسط ابزار مونتکارلوی Geant۴ محاسبه شد. پس از محاسبه طیف الکترونهای ثانوی، مقادیر RBE پرتوهای ایکس کمانرژی حاصل از دستگاه درمانی مذکور در غلظتهای مختلف اکسیژن درون سلول، توسط کد میکرودوزیمتری MCDS محاسبه شد.
یافتهها: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که میزان RBE با افزایش غلظت اکسیژن درون سلول افزایش مییابد به طوری که با افزایش غلظت اکسیژن از صفر تا صد درصد، مقادیر RBESSB و RBEDSB به ترتیب حدود ۱/۶ و ۲/۳ برابر افزایش یافتند. علاوه بر این در بیشتر غلظتهای اکسیژن موردبررسی مقادیر RBEDSB بزرگتر از یک بوده که نشاندهنده میزان بالای اثرات زیستشناختی نسبی پرتوهای ایکس کمانرژی موردمطالعه در مقایسه با فوتونهای پرانرژی است.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان چنین استنباط نمود که میزان غلظت اکسیژن درون سلول از جمله عوامل مؤثر در ایجاد اثرات زیستشناختی ناشی از پرتوهای ایکس حاصل از دستگاه درمانی INTRABEAM است به طوری که در غلظتهای پایین اکسیژن، حساسیت سلولها نسبت به تابشهای یونیزان کاهش مییابد.