برهان منصوری، دکتر افشین ملکی، دکتر بهروز داوری، جمال کریمی، وحید مومنه،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
زمینه و هدف: ماهی یکی از مهمترین موجودات آبزی در زنجیره غذایی انسان میباشد که قابلیت تجمع فلزات سنگین در بافت های مختلف خود را دارد. در این راستا، هدف این مطالعه بررسی غلظت پنج فلز سنگین (کادمیوم، سرب، کروم، مس و روی) در بافتهای آبشش، کبد و ماهیچه ماهیان کپور معمولی، شیرماهی و آمور در رودخانه گاماسیاب در سال ۱۳۹۳ به همراه تجمع زیستی و برآورد میزان پتانسیل خطر مصرف این آبزیان میباشد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بوده و سه گونه ماهی در رودخانه گاماسیاب در فصول پاییز و زمستان ۱۳۹۳ صید شدند. روش آماده سازی بافت ها بصورت هضم تر بوده و قرائت فلزات توسط دستگاه ICP انجام شده است. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافتهها: حد مجاز مصرف روزانه ماهی برای فلزات کادمیوم، سرب، کروم، مس و روی در سه ماهی مورد مطالعه در این تحقیق به ترتیب ۰۲۱/۰، ۱۸/۰، ۵/۳، ۳/۱۳ و ۴/۲۰ میکروگرم در روز برای یک فرد بالغ با وزن ۷۰ کیلوگرم بدست آمد. شاخص HQ بود در این مطالعه برای تمامی فلزات سنگین کمتر از ۱ بود.
نتیجهگیری: شاخصهای ریسک مصرف ماهیان (HQ) ماهیان این مطالعه کمتر از ۱ بدست آمد و نشان دهنده سالم بودن مصرف این ماهیان می باشد. اما از آنجاییکه فلزات سنگین خاصیت تجمع زیستی دارند پایش فصلی این منطقه از نظر فلزات سنگین امری مهم به نظر می رسد.
کلید واژه ها: ماهی، سمیت، فلز سنگین، رودخانه گاماسیاب
وصول مقاله:۱۹/۱۰/۹۴ اصلاحیه نهایی:۲/۱۲/۹۴ پذیرش:۱۰/۱۲/۹۴