زمینه و هدف: ﻳﻜﻲ از بیماریهای شایع دوران نوزادی ایکتر و یا زردی است که در موارد شدید مهمترین اقدام درمانی استفاده از فوتوتراپی است. ﻋﻮارض ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه ﻓﻮتوﺗﺮاﭘﻲ در درمان زردی نوزادان ﻛﺎﻫﺶ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺳﺮم است و ﻋﻠﺖ اﻳﻦ ﭘﺪﻳﺪه ﻫﻨﻮز ﺑﻪ درﺳﺘﻲ ﻣﺸﺨﺺ ﻧﺸﺪه اﺳﺖ. ﻫﺪف از اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺮرﺳﻲ تأثیر ﻓوتوﺗﺮاﭘﻲ در افزایش دفع ادراری کلسیم و ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ اﻳـﻦ ﺳـﺆال اﺳـﺖ ﻛـﻪ آیا ﻓوتوﺗﺮاﭘﻲ می تواند ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ دﻓﻊ ادراری ﻛﻠﺴﻴﻢ بهعنوان یک ریسک فاکتور در بروز سنگ ادراری دخیل باشد؟
روش بررسی: در این مطالعه که بهصورت قبل و بعد اجرا گردیده است، ۷۷ نوزاد با سن کمتر از ۲ هفته با وزن نرمال که به علت زردی غیر فیزیولوژیک بستری شده بودند به صورت نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند این نوزادان فاقد بیماری زمینهای سیستمیک بوده و تحت درمان با آنتی بیوتیک- سرمتراپی و تعویض خون قرار نگرفته بودند. نمونه ادرار در بدو بستری و ۴۸ ساعته بعد از فوتوتراپی از نوزادان اخذ و Ca ,Cr ادرار راندوم اندازهگیری شد. سپس نسبت Ca/Cr محاسبه گردید. در نهایت دادههای به دست آمده وارد نرم افزارSPSS نسخه ۱۹ شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: میانگین نسبت Ca/Cr قبل از فوتوتراپی ۰/۳۸ (۰/۰۳±) و میانگین Ca/Cr بعد از فوتوتراپی ۰/۶۷۴ (۰/۲۶±) محاسبه شد و بین میانگین نسبت Ca/Cr ادرار در نوزادان مبتلا به زردی قبل و بعد از فوتوتراپی ارتباط معنیداری وجود داشت. (۰/۰۰۱ P< ) و در ۴/۴۹% درصد نوزادان هیپر کسی اوری (Ca/Cr بیش تراز ۰/۸ ) مشاهده گردید.
نتیجهگیری: با توجه به یافته های فوق که نشانگر افزایش دفع ادراری کلسیم هنگام فوتوتراپی است و نقش شناخته شده کلسیم ادراری در بروز سنگ ادراری، فوتوتراپی می تواند بهعنوان یک ریسک فاکتور در بروز هیپوکلسیوری و نیز سنگ ادراری مطرح شود.