ثمر توانا، محمد علی داورپناه، نازافرین حاتمی-مزینانی، سیدروح اله موسوی نسب، محمد امین آگاه، عادله صاحب نسق،
دوره ۲۶، شماره ۷ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: پنومونی اکتسابی از جامعه یکی از مهمترین علل بستری در محیط بالینی و یکی از علل شایع مرگ است. مطالعات مبتنی بر جمعیت که ارزیابی از علل و شیوع بیماری پنومونی اکتسابی از جامعه در کشورهای درحالتوسعه وجود ندارد. در این مطالعه آیندهنگر، شیوع، علت و نتیجه بیماران مبتلابه پنومونی اکتسابی از جامعه در جمعیت ایران ارزیابیشده است.
مواد و روشها: در یک دوره ۵ ساله، این مطالعه مقطعی و توصیفی از نوع بیمارستانی بر روی ۳۵۷ بیمار مبتلابه پنومونی اکتسابی از جامعه در سن ۱۸ تا ۹۵ سال انجام شد. معیارهای دموگرافیک و دادههای بالینی مربوط به پنومونی اکتسابی از جامعه شامل تب، سرفه، خلط، تنگی نفس، هموپتیزی، علائم دستگاه گوارش و از دست رفتن هوشیاری ثبت شد. یافتههای آزمایشگاهی و آنتیبیوتیکهای تجویزشده از پروندههای مربوطه گرفته شد. نتایج مایع لا واژ برونکوآلوئولار و نمونه خلط و همچنین نتایج کشت ثبت شد. برای بررسی روابط بین متغیرهای مختلف از آزمون t زوجی ، tدو نمونه مستقل از هم ، و کای دو استفاده شد. سطح معنی داری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: تعداد کل بیماران وارد شده در مطالعه ۳۸۴ بیمار می باشد که ۵۵/۲% مرد و ۴۴/۸% زن بودند(۰/۲ =P value). شایعترین بیماری زمینه ای با۳۵/۹ % پنومونی اکتسابی از جامعه بود. شایع ترین علامت سرفه خلط دار بوده است که در ۸۵/۲% از بیماران مشاهده گردید. شایع ترین میکروارگانیسم های جدا شده از کشت استافیلوکوکوس اورِئوس با ۹/۱% و آسینتوباکتر با
۸/۹% بود. بیشترین آنتی بیوتیک مصرفی در این مطالعه سفتریاکسون با ۴۳/۳ % بود. گونههای آسینتوباکتر شایعترین پاتوژن در بیرونزدگی پلور اگزوداتیو بود (۵۱/۵%). در بررسی از افرادی که دارای ESR مثبت بوده اند ۶۲/۲ % مرد و ۳۷/۸% زن بوده اند که با به صورت معنی داری ۰/۰۳= P value ) در مردان تعداد بیشتری با افزایش ESR خود را نشان داده است. از ۸۹ مورد مرگ به دنبال نومونیا، ۴۳/۸% سن کمتر از ۶۵ سال و۵۶/۲% سن بیش از ۶۵ سال داشته اند که با ۰/۰۱= P-value معنی دار می باشد.
نتیجهگیری: با توجه به موارد شیوع بالای استافیلوکوکوس اورئوس و مورتالیتی بالاتر در افراد مسن،افراد مراجعه کننده با کاهش سطح هوشیاری و افراد دارای بیماری زمینه ای انسدادی ریوی لازم است بررسی های دقیق از نظر کشت خلط در بدو مراجعه انجام شود و درمان مناسب در راستای کاهش مقاومت دارویی بر اساس پاتوژن مشخص شده در اسرع وقت شروع گردد.