زمینه و هدف:استفاده از تلفن همراه در بین افراد جامعه بخصوص دانشجویان روند روبه افزایشی در سالهای اخیر داشته است. یکی از مهمترین عوارض روانشناختی و رفتاری این مسئله، اختلال خواب یا فقدان خواب با کیفیت در بین دانشجویان میباشد. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر و ارتباط استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه بر کیفیت خواب در دانشجویان میباشد.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۲۳۰ نفر دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور انجام گرفت. جهت ارزیابی کیفیت خواب از پرسشنامه پیترزبورگ و برای استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه از پرسشنامه جنارو استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی تست مستقل، تحلیل واریانس (ANOVA)و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS ۱۶ استفاده شده است.
یافته ها: بر اساس نتایج ۹/۵۰ % از دانشجویان دارای کیفیت خواب ضعیف بودند. تنها ۸/۱۰ % دانشجویان استفاده کم و ایمن از تلفن همراه داشتند. استفاده غیر ایمن و مفرط با متغیرهای سال تحصیلی، محل سکونت و بومی بودن، و شاخص کیفیت خواب با متغیرهای سن، جنس و محل سکونت ارتباط معنی دار داشت (۰۰۱/۰P<). استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه تاثیر معنی داری بر شاخص کیفیت خواب پیترزبورگ دانشجویان و چهار بعد این شاخص داشت (۰۸۳/۰=۲r،۰۰۱/۰P<).
نتیجه گیری:استفاده افراطی و غیر ایمن از تلفن همراه میتواند بر کیفیت خواب دانشجویان تاثیر منفی بگذارد و این مسئله میتواند عملکرد درسی و فعالیتهای روزانه آنها را تحت تاثیر قرار دهد. آموزش در خصوص عوارض ناشی از این مسئله و اهمیت برخورداری از خواب با کیفیت و تاثیر آن بر عملکرد آموزشی دانشجویان پیشنهاد میگردد.
واژه های کلیدی: استفاده غیر ایمن، تلفن همراه، کیفیت خواب، دانشجویان
وصول مقاله:۲۷/۱۱/۹۴ اصلاحیه نهایی:۱۳/۴/۹۵ پذیرش:۲۱/۴/۹۵