دکتر رضا شکوهی، سید جواد جعفری ، مهدی شیرزاد سیبنی ، ندا گمار، سمیرا سعیدی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: یکی از عمدهترین آلایندههای محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی وجود دارند رنگها میباشند که برای انسان و محیط زیست آلودگی ایجاد میکنند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی حذف رنگ اسید بلو ۱۱۳ از محیطهای آبی با استفاده از جذب برروی گل قرمز فعال شده به عنوان جاذب ارزان قیمت میباشد.
روش بررسی: این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. ابتدا گل قرمز با استفاده از ۲۰ میلی لیتر اسید نیتریک ۱ نرمال به ازای هر ۱۰ گرم گل قرمز به مدت ۲۴ ساعت و خشک شدن در دمای oc۱۵۰ طی مدت ۴ ساعت فعال سازی شد. سپس زمان تعادل در شرایط ثابت در سیستم مورد مطالعه تعیین گردید که برابر ۶۰ دقیقه بود. در ادامه با ثابت نگه داشتن زمان تعادل ، تأثیر pH، غلظت اولیه رنگ، سینیتیک و تعادل فرآیند مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر دادهها با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگ با افزایش pH و غلظت اولیه رنگ، کاهش و با افزایش زمان تماس، افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که دادههای جذب از ایزوترم لانگمویر ( mg/g۱۷۲/۰= (qe و )۹۹۴۳/۰R۲=) سینیتیک شبه درجه دو (mg/g ۸۶/۳= (qe و)۹۹۹۹/۰R۲=) بهتر پیروی کرد و با توجه به ثابت بودن ضریب توزیع گل قرمز با افزایش مقدار اولیه گل قرمز سطح جاذب همگن میباشد.
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه مشخص ساخت که میتوان از گل قرمز به عنوان یک جاذب مؤثر و ارزان قیمت در زمان سریع با کارایی بالا، جهت تصفیه پساب صنایع نساجی استفاده کرد.
کلید واژهها: رنگ اسید بلو ۱۱۳، محیطهای آبی، گل قرمز، مدل سینتیکی، مدل ایزوترمی، جذب سطحی
وصول مقاله: ۳۰/۱۱/۸۹ اصلاحیه نهایی: ۱۵/۲/۹۰ پذیرش مقاله: ۱۸/۲/۹۰
آقا غلامرضا کریم مهربانخواهی، دکتر مصطفی لیلی، دکتر رضا شکوهی، دکتر علیرضا رحمانی، دکتر قاسم آذریان، خانم نسرین شیرمحمدی خرم، آقا محمود رضوی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: آموکسیسیلین آنتیبیوتیکی است که در پزشکی و دامپزشکی برای درمان عفونت های باکتریایی استفاده میشود. هدف این مطالعه طراحی سل الکتروشیمیایی ویژهای بود که بتوان واحد فرآیندی و واحدعملیاتی را با هم ادغام نمود تا امکان کاهش غلظتهای COD و حذف آنتی بیوتیک از فاضلاب بیمارستان علیمرادیان نهاوند فراهم گردد.
مواد و روشها: این پژوهش تجربی در دو بخش انجام گرفت. در مرحله اول فاضلاب سنتتیک تهیه شد و تأثیر پارامترهای مختلف از جمله زمان ماند، غلظت اولیه آنتی بیوتیک، دانسیته جریان، نوع الکترود و pH بر کارایی روش مورد بررسی قرار گرفت. برای بهینه سازی پارامترهای راهبری از روش طرح مرکب مرکزی رویه پاسخ استفاده شد. در مرحله دوم، کارایی روش در حذف آنتیبیوتیک و کاهش COD از فاضلاب واقعی بیمارستان علیمرادیان نهاوند مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: با استفاده از روش طرح مرکب مرکزی، شرایط بهینه با استفاده از دادههای آزمایشگاهی به صورت زیر تعیین شد: زمان واکنش ۳۰ دقیقه،۷/۵ = pH ، دانسیتهی جریان (CD) ۲/۳۱ میلی آمپر بر سانتیمتر مربع و غلظت اولیهی آموکسی سیلین ۵۴/۶۶ میلی گرم بر لیتر. کارایی حذف آزمایشگاهی آنتی بیوتیک آموکسی سیلین ۹۰/۵۶% بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که در شرایط بهینه، میزان حذف COD و TOC از فاضلاب سنتتیک به ترتیب ۶۵/۵ و ۴۴/۵ درصد و در پساب واقعی بیمارستان علیمرادیان نهاوند به ترتیب ۴۷/۷ و ۳۸ درصد بدست آمد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد میزان حذف COD و TOC از فاضلاب سنتتیک بیشتر از پساب واقعی میباشد که دلیل این اختلاف راندمان، احتمالاً به خاطر وجود برخی از ترکیبات مقاوم در پساب واقعی میباشد. این مطالعه تجربی نشان داد فرآیند الکتروکواگولاسیون یکجا میتواند روش موثرتری در حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین و غلظت COD ناشی از آن از محلولهای آبی و فاضلاب بیمارستانی باشد.