۱۰ نتیجه برای سلیمی
نگین ملاسلیمی ، فاطمه قنبری ، دکتر اسماعیل ایزدپناه، دکتر هیمن خسروپناه، دکتر امین رستمی ، عباس احمدی، سلیمان کرد، امیر امینی، اشکان توکلی ، دکتر کامبیز حسن زاده ،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: Allium porrum L. یا تره، گیاهی از خانواده Liliaceae است و به طور گسترده در غذاهای ایرانی به عنوان طعم دهنده و در طب سنتی ایران کاربردهای مختلف درمانی برای آن ذکر شده است. در مناطق غرب ایران عقیده بر این است که آب تازه این گیاه باعث جلوگیری از خونریزی از بینی میشود. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره های متانولی و ان- هگزانی این گیاه بر تستهای انعقادی در انسان در محیط آزمایشگاه، طراحی و اجرا شد.
روش بررسی: برای تهیه عصاره متانولی و ان- هگزانی گیاه تره از روش استخراج پیوسته استفاده شد. عصاره با غلظتهای مختلف تهیه و تأثیر آن بر شاخصهای انعقادی زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT) و زمان انعقاد (CT) بررسی شد و نتایج بوسیله آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی تره باعث افزایش شاخصهای انعقادی PT و PTT شد، اما تأثیر معنیداری بر شاخص انعقادی CT نداشت. از طرفی عصاره ان- هگزانی باعث کاهش PT و افزایش CT شد.
نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه حاکی از تأثیر ضد انعقادی عصاره تره میباشد. با این وجود بخشی از نتایج این مطالعه اثرات ضد و نقیضی از تأثیر فراکسیونهای مختلف را نشان داد که جهت روشن شدن موضوع و پیدا کردن مکانیسمهای احتمالی، مطالعات بیشتر در مدلهای حیوانی ضروری است.
کلید واژهها: تره، زمان پروترومبین، زمان نسبی ترومبوپلاستین، زمان انعقاد،
وصول مقاله: ۲۸/۴/۸۹ اصلاحیه نهایی: ۶/۹/۸۹ پذیرش مقاله: ۲۹/۹/۸۹
دکتر افشین ملکی، یحیی زند سلیمی، بهزاد شاهمرادی، رضا رضایی، محمد امین پردل،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کشور ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف : با توسعه وگسترش صنایع تولید رنگهای نساجی، رنگهای جدیدی وارد بازار می شوند که خواص رنگرزی بهتری دارند .بهبودکیفیت رنگها، ناشی از پایداری ساختارهای مواد رنگزای مورد استفاده می باشد که سبب مقاوم شدن آنها در برابر تجزیه بیولوژیکی و شیمیایی می گردد. لذا هدف از این تحقیق، مقایسه کارایی فرآیند فتوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم در حذف رنگزای اسیدی قرمز ۱۸ از محیط های آبی در سیستم ناپیوسته بود.
روش بررسی : این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود، ابتدا طراحی و ساخت راکتور صورت گرفت. سپس pH اپتیمم در شرایط ثابت برای هر کدام از فرآیندهای مورد مطالعه تعیین گردید. سپس با نگه داشتن pH اپتیمم تاثیر غلظت اولیه پراکسید هیدروژن، دی اکسید تیتانیم، زمان تماس و غلظتهای مختلف رنگزای اسیدی قرمز ۱۸ مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.
یافته ها : نتایج مشخص ساخت که کارایی حذف رنگزای اسیدی قرمز۱۸ در فرآیندهای مورد مطالعه با pH اسیدی افزایش یافته و با افزایش غلظت اولیه رنگ ،کارایی فرآیندها کاهش می یابد. همچنین داده ها نشان داد که با افزایش زمان تماس و غلظت پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم کارایی حذف رنگزا افزایش یافت.
نتیجه گیری : به طور کلی نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که می توان از فرآیندهای فتوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم به عنوان یک روش موثر در حذف رنگزای اسیدی قرمز ۱۸ از محیط های آبی استفاده نمود. همچنین نشان داده شد راندمان حذف در فرآیند فتوشیمایی توام با پراکسید هیدروژن بهتر از فرآیند فتوشیمایی توام با دی اکسید تیتانیوم است و این فرآیند به دلیل قابل دسترس و سریع بودن و عدم تولید لجن پیشنهاد میگردد.
کلید واژه ها: رنگزای اسیدی قرمز۱۸، فرآیند فتوشیمیایی، پراکسید هیدروژن، دی اکسید تیتانیوم
تاریخ وصول :۵/۵/۹۰ اصلاحیه نهایی :۱۴/۸/۹۰ پذیرش مقاله :۱۴/۸/۹۰
دکتر افشین ملکی، یحیی زندسلیمی، شیوا زندی، مهناز محمدی ، شوگار گفتاری ،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف : امروزه حذف آلودگی از منابع آبی یک موضوع قابل بحث در علوم زیست محیطی می باشد. لذا کنترل آلودگی منابع آبی از اهمیت زیادی برخوردار است. رنگ ها علاوه بر اثرات منفی بر جنبه های زیبا شناختی محیط، اثرات منفی بیولوژیک وشیمیایی جدی بر محیط زیست دارند. با توجه به مقاومت آنها در برابر نور، گرما و مواد شیمیایی به سختی در محیط زیست تجزیه می شوند. بنابراین این نوع از آلایندها باید قبل از ریخته شدن به محیط تصفیه شوند. رنگ ها در صنایعی مثل کاغذ، پلاستیک، لوازم آرایشی استفاده می شوند که پساب آنها می تواند به آب های سطحی و زیر زمینی راه پیدا کند. لذا هدف از این تحقیق تعیین کارایی حذف رنگزای کاتیونی آبی ۴۱ از محیط های آبی با غلاف سیر اصلاح شده در سیستم ناپیوسته می باشد.
روش بررسی : این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود، ابتدا تهیه وآماده سازی غلاف سیرصورت گرفت. سپس pH بهینه در شرایط ثابت برای فرآیند مورد مطالعه تعیین گردید. درادامه با نگه داشتن pH بهینه، تاثیر غلظت اولیه جاذب، زمان تماس و غلظتهای مختلف رنگزا مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.
یافته ها : نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگزای کاتیونی آبی ۴۱ در فرآیند مورد مطالعه با pH خنثی بیشترین میزان حذف و با افزایش غلظت اولیه رنگزا کارایی فرآیند کاهش می یابد. همچنین داده ها نشان داد که با افزایش زمان تماس و غلظت جاذب، کارایی حذف رنگزا افزایش می یابد.
نتیجه گیری :جذب یک روش بسیار کارآمد برای حذف رنگ و بو و همچنین مواد آلی و معدنی از فاضلاب ها ی صنایع میباشد. می توان از غلاف سیر نیز به عنوان جاذبی ارزان قیمت و در دسترس برای حذف رنگهای فاضلاب صنعت نساجی بهره برد.
کلید واژه ها: رنگزای کاتیونی آبی ۴۱ ،غلاف سیر، جاذب، پساب
وصول مقاله:۳۱/۶/۹۲ اصلاحیه نهایی:۱/۲/۹۳ پذیرش:۷/۳/۹۳
مرضیه سلیمی، دکتر علیرضا حیدرنیا، دکتر شمس الدین نیک نامی، دکتر فرهاد غریب دوست، امجد عظمی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف پوکی استخوان شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که به عنوان یک معضل بهداشت عمومی شناخته شده است، از هردو زن یکی و از هر پنج مرد یکی به این بیماری مبتلاست، پوکی استخوان بیماری است که سبک و شیوه زندگی نقش مهمی در میزان ابتلا به آن دارد، امروزه اعتقاد بر این است که آموزش زنان با اهمیت تر ازمردان است زیرا زنان نه تنها روی سلامت خود، بلکه اثرات ثابت ودایمی روی سلامت بقیه افراد خانواده دارند. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آموزش بررفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان بالای ۴۰ سال مراجعه کننده به مرکز روماتیسم ایران انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس، ۶۷ زن که واجد معیارهای ورود و خروج بودند درگروه آزمایش انتخاب شدند برنامه آموزشی با استفاده از پوستر و پمفلت طراحی شده و پاسخگویی به سئوالات شرکت کنندگان به اجرا درآمد. ابزارگرد آوری داده ها دراین مطالعه پرسشنامه بوده که قبل از مداخله و یک ماه بعد ازمداخله تکمیل شد.
نتایج: بعد از مداخله، آزمون تی زوجی درزمینه آگاهی (۰۰/۰= P)، فعالیت فیزیکی (۰۲۲/۰P=)، مصرف کلسیم (۰۰۰/۰P=) اختلاف معناداری را نشان داد. میزان مصرف کلسیم از ۳/۲۵۹±۵/۶۷۰ میلی گرم قبل از مداخله به ۲/۳۹۰±۴/۱۱۰۳میلی گرم بعد از مداخله رسید و آزمون آماری تی زوجی نیز تفاوت معناداری بین میانگین مصرف کلسیم روزانه قبل وبعد از مداخله نشان داد (۰۵/۰>P).
نتیجه گیری: برنامه آموزشی با استفاده از پوستر و پمفلت در افزایش آگاهی و رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان تاثیر داشته است.
کلید واژه ها :آموزش، پوکی استخوان، رفتارهای پیشگیری کننده، زنان.
وصول مقاله:۱۳/۱۵/۹۳ اصلاحیه نهایی:۱۰/۳/۹۴ پذیرش:۱۲/۳/۹۴
فاطمه عنصری، دکتر علی احمدی، دکتر محبوبه منصوری، دکتر سید محسن موسوی خورشیدی، نسرین پازوکی، جعفر سلیمیان،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: درماتیت آتوپیک یک بیماری شایع مزمن التهابی است که پوست را تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از عوامل مهم در آغاز و افزایش شدت این بیماری، آلرژی غذایی است. شناخت الگوی حساسیت به انواع آلرژن های غذایی در جامعه، می تواند نقش مهمی در آگاهی قبلی و پیشگیری از عود و تشدید بیماری درماتیت آتوپیک داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع آلرژن های شایع غذایی در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک با استفاده از تست پوستی پریک در شهر تهران در سال ۱۳۹۳می باشد.
روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی در تهران، تمام افراد مراجعه کننده به کلینیک تخصصی آسم و آلرژی خورشید، طی سال ۱۳۹۳ معاینه شده و در صورت ابتلا به آلرژی انتخاب و وارد مطالعه شدند. پس از تشخیص موارد بالینی درماتیت آتوپیک در این افراد، تست پوستی پریک در مورد آلرژن های شایع غذایی انجام گرفت. در نهایت داده ها توسط نسخه ۲۰ نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: از بین ۱۰۱۲ فرد مبتلا به آلرژی، ۲۸۲ نفر (حدود ۲۸%) مبتلا به درماتیت آتوپیک تشخیص داده شدند. از این تعداد، ۸۷ نفر (۳۱ % افراد، ۵۲ زن و ۳۵ مرد) حداقل به یکی از آلرژن های غذایی حساس (تست پریک مثبت) بودند. در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک دارای آلرژی غذایی، شیوع آسم، رینیت آلرژیک و کهیر به ترتیب ۸/۶، ۴/۱۱ و ۵/۴ درصد بود. بین جنسیت و آلرژی غذایی در افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک ارتباطی وجود نداشت. شایع ترین آلرژن های غذایی در بیماران به ترتیب زرده تخم مرغ (۴/۳۸ %)، سفیده تخم مرغ (۵/۳۶ %)، فندق (۳/۳۳ %) و بادام زمینی (۷/۲۸ %) بوده و کمترین شیوع در برنج (۶/۴ %)، جو(۷/۵ %) و گوشت گوسفند (۹/۶ %) وجود داشت.
نتیجه گیری: شیوع درماتیت آتوپیک در بیماران آلرژی این مطالعه بیشتراز حد انتظار بود. حساسیت به تخم مرغ و انواع آجیل به عنوان شایع ترین آلرژن ها، به ویژه در مورد کودکان، باید مورد توجه متخصصین آلرژی و نیز خانواده ها قرار گیرد.
کلمات کلیدی: درماتیت آتوپیک، آلرژی غذایی، تست پوستی پریک.
وصول مقاله:۲۵/۶/۹۴ اصلاحیه نهایی:۳۰/۸/۹۴ پذیرش:۱۹/۱۰/۹۴
دکتر شهلا افراسیابیان، دکتر کتایون حاجی باقری، دکتر دائم روشنی، سارا زندسلیمی، دکتر محمد براری، دکتر بهزاد محسن پور،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: استفاده بیش از حد یا استفاده سوء آنتی بیوتیک ها منجر به پیامدهای مهمی مانند افزایش هزینه، مقاومت باکتریایی، شکست درمانی، سمیت دارویی و افزایش مرگ و میر می شود. تغییر در رفتار پزشکان در زمینه کاهش تجویز آنتی بیوتیک ها و در نهایت کاهش مقاومت دارویی و افزایش آگاهی پزشکان با استفاده از گایدلاین ها بوده و به دنبال آن تغییر نگرش آنها براساس توافق با گایدلاین و پیروی از این خط مشی خواهد بود.
روش بررسی: مطالعه بصورت توصیفی و نمونه گیری سر شماری در بین ۳۵۶ نفر از پزشکان شهرستان سنندج در سال ۱۳۹۳ انجام شد. پرسشنامه نهایی شامل ۷ پرسش برای سنجش آگاهی، ۱۸ پرسش برای سنجش نگرش(با مقیاس لیکرت ۵ تایی از خیلی موافقم تا خیلی مخالفم) و ۱۲ پرسش نیز مربوط به سنجش عملکرد بود و پایایی پرسشنامه ۵۴/۰ بدست آمد. فراوانی نسبی و میانگین سوالات با استفاده از نرم افزار SPSS۲۰ محاسبه گردید.
نتایج: از مجموع ۳۵۶ پرسشنامه تکمیل شده ۲/۴۴% آنها متخصص و ۲/۴۵% آنها بیش ار ۷ سال از زمان فارغ التحصیلی آنها گذشته بود. پاسخ صحیح در زمینه پژوهش های مربوط به دانش پزشکان بطور کلی ۵۶% بود که کمترین موارد مربوط به دانش در خصوص الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با ۲۵% بود. ۳/۹۷% آنها نیز موافق بودند که در کشور بیش از حد از آنتی بیوتیک استفاده می شود. در این مطالعه ۲۳۳ نفر(۵/۶۵%) پزشکان از دانش خود در مورد تجویز آنتی بیوتیک اطمینان کامل داشته و ۷/۱۹% نیز اطمینان کم یا اصلا اطمینان نداشتند. در مورد اطلاعات بدست آمده در مورد آنتی بیوتیک، به ترتیب ۵۶% و ۵/۵۴% ، گایدلاین WHO و گایدلاین آنتی بیوتیک را از نظر مفید بودن ذکر کرده بودند. در مورد شرکت پزشکان در دوره های آموزشی در ارتباط با تجویز آنتی بیوتیک، ۹/۴۹% آنها هیچ دوره آموزشی را نگذرانده بودند. منابع اطلاعاتی پزشکان در مورد تجویز آنتی بیوتیک، بیشترین فراوانی براساس اینترنت(۲/۶۳%) و کمترین نیز مربوط به اطلاعات شرکت های دارویی(۳/۳۰%) بود.
نتیجه گیری: آگاهی در حد متوسط پزشکان از تجویز آنتی بیوتیک و همچنین عدم شرکت نیمی از افراد مورد پژوهش در دوره های آموزشی تجویز آنتی بیوتیک، نیاز پزشکان را به برگزاری دوره های آموزشی مطرح می کند که نیازمند توجه و برنامه ریزی مناسب است.
کلمات کلیدی: آگاهی، نگرش، عملکرد، پزشک، آنتی بیوتیک، سنندج
وصول مقاله:۳/۳/۹۵ اصلاحیه نهایی:۵/۸/۹۵ پذیرش:۱/۱۰/۹۵
یحیی زندسلیمی، شهرام صادقی، ناصر رشادمنش، اسمعیل قهرمانی،
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده گسترده از کروم و ترکیبات آن در بسیاری از صنایع ازجمله آبکاری، تولید فولاد، حفاظت چوب و چرم دباغی باعث منجر به تخلیه مقدار زیادی آلاینده به آب های پذیرنده شده، بنابراین باعث سمیت برای انسان و محیطزیست است. لذا هدف از این تحقیق تعیین کارایی فرآیند فتوکاتالیستی حذف کروم در حضور مواد آلی از محیط آبی با استفاده از نانو ذرات TiO۲ سنتز شده به روش سل ژل میباشد.
روش بررسی: مطالعه از نوع تجربی- آزمایشگاهی بود. پس از سنتز نانوذره آنالیزهای FTIR, SEM, XRD بر روی نانو ذرات انجام گردید. فرایند فتوکاتالیستی حذف کروم با استفاده از راکتوری با جریان ناپیوسته و لامپ فرابنفش با شدت ۳۰ وات انجام گردید. در ادامه متغیرهای مستقل شامل pH، غلظت نانوذره، غلظت آلاینده، زمان تماس و حضور مواد آلی مداخلهگر مانند فنل، EDTA، CCl۴، متانول و اسید هیومیک بر راندمان حذف کروم در محیط آبی مورد آزمایش قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد کاهش pH موجب افزایش راندمان حذف کروم میگردد. همچنین افزایش غلظت نانوذره و زمان تماس باعث افزایش کارایی و افزایش غلظت آلاینده موجب کاهش راندمان میشود. حضور مواد آلی EDTA موجب افزایش راندمان حذف کروم و متانول، فنل، اسید هیومیک و تترا کلرید کربن موجب کاهش راندمان حذف کروم میشوند.
نتیجهگیری: اکسیداسیون فتوکاتالیستی با نانوذره اکسید تیتانیم سنتز شده به روش سل- ژل میتواند روشی کارآمد برای حذف کروم از محیطهای آبی باشد.
واژگان کلیدی: کروم، فتوکاتالیست، طراحی آزمایش، سل- ژل
وصول مقاله:۲۳/۲/۹۶ اصلاحیه نهایی:۲/۵/۹۶ پذیرش:۲۴/۷/۹۶
محمد رضا کردی، مریم سلیمی نهرسولدوز، بابک هوشمند مقدم،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: چغندر منبع غنی از آنتیاکسیدانها و سرشار از نیترات است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مصرف چغندر بر فشارخون، ضربان قلب، میزان درک فشار تمرین و سرعت دویدن دختران جوان ورزشکار بود.
مواد و روشها: بدین منظور ۱۰ نفر دختر جوان ورزشکار در یک مطالعه متقاطع دوسوکور، بهعنوان گروه کنترل و گروه آزمایش موردمطالعه قرار گرفتند. آزمودنیها به دو گروه پنجنفری تقسیم شدند و در دو آزمون پنج کیلومتر دویدن روی تردمیل، یکبار پس از مصرف چغندر (۲۰۰ گرم حاوی ۵۰۰ میلیگرم نیترات) و یکبار پس از مصرف زغالاخته بهعنوان دارونما شرکت کردند. فشارخون سیستولیک و دیاستولیک قبل از مصرف (چغندر و دارونما) و سه ساعت پس از مصرف و در پایان پنج کیلومتر اندازهگیری شد. ضربان قلب، میزان درک فشار و سرعت دویدن در مسافتهای ۱/۶، ۳/۲ و ۵ کیلومتر اندازه گیری شد. تجزیهوتحلیل آماری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و t مستقل و نرمافزار SPSS انجام شد.
یافتهها: مصرف چغندر باعث کاهش معنیداری در فشارخون سیستولیک قبل از فعالیت و پایان پنج کیلومتر و باعث کاهش فشارخون دیاستولیک قبل از فعالیت شد (۰/۰۵≥P). همچنین باعث کاهش میزان ضربان قلب در ۱/۶، ۳/۲ کیلومتر شد و در پایان پنج کیلومتر دویدن هیچ اختلاف معنی داری بین مصرف چغندر و دارونما مشاهده نشد و میزان درک فشار تمرین را در مسافت ۱/۶، کاهش داد ولی در پایان ۳/۲ و پایان پنج کیلومتر بین مصرف چغندر و دارونما هیچ اختلاف معنی داری مشاهده نشد، همچنین افزایش در سرعت دویدن در مسافتهای ۱/۶، ۳/۲ و پنج کیلومتر پس از مصرف چغندر نسبت به دارونما مشاهده شد ولی این افزایش معنیدار نبود (۰/۰۵≥P).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، مصرف چغندر میتوانند کارایی تمرینی را در دختران جوان ورزشکار بهبود بخشد.
خانم سروه ملایی، دکتر مظاهر خدابنده لو، دکتر هیمن سلیمی زند،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: عفونتهای باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک، درمان آنها را دشوار و گاهی غیرممکن میسازد. دانشمندان به دنبال یافتن روشهای تازه برای مبارزه با این باکتریها هستند. فاژ درمانی میتواند جایگزین آنتیبیوتیک به ویژه در درمان باکتریهای مقاوم به چند دارو باشد. بنابراین هدف ما جداسازی و شناسایی باکتریوفاژ موثر بر باکتریهای گرم منفی شایع بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی ۲۵۰ میلی لیتر از فاضلاب بیمارستانی و فاضلاب شهری نمونهگیری انجام شد. نمونههای فاضلاب با دور ۴۰۰۰ به مدت ۱۰ دقیقه سانتریفیوژ شدند و مایع رویی آنها با فیلتر ۰/۲۲ میکرومتر فیلتره شدند. سپس برای تقویت باکتریوفاژ ۵۰ میلی لیتر آب فیلتر شده را با حجم دو برابر نوترینت براث و باکتری میزبان در ۳۷ درجه سلسیوس به مدت ۲۴ ساعت در انکوباتور شیکردار گذاشته شد. برای دیدن پلاک باکتریوفاژ از آگار دو لایه استفاده شد. برای بررسی ویژگی باکتریوفاژ جدا شده از میکروسکوپ الکترونی عبوری استفاده شد.
یافتهها: با انجام آزمایش روی فاضلاب شهری باکتریوفاژ لیتیک علیه باکتری شیگلا سونئی پیدا شد. میکروسکوپ الکترونی نشان داد که این باکتریوفاژ از خانواده میکروویریده است. ولی در آزمایش روی نمونههای فاضلاب بیمارستانی باکتریوفاژ علیه باکتریهای گرم منفی دیگر پیدا نشد.
نتیجهگیری: باکتریوفاژ یافت شده اثر لیتیک اختصاصی علیه شیگلا سونئی دارد، این باکتریوفاژ میتواند در مطالعه فاژ درمانی علیه عفونت باکتری شیگلا مقاوم به آنتیبیوتیک به کار آید.
دکتر انور اسدی، دکتر یحیی سلیمی، دکتر نگین فرهادیان،
دوره ۲۸، شماره ۶ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: پایش مصرف الکل در جامعه برای برنامه ریزی بهداشت عمومی و ارزیابی کارایی راهبردهای مداخلاتی اهمیت بالایی دارد. هدف از این مطالعه، استفاده از روش اپیدمیولوژی بر پایه فاضلاب برای تخمین مصرف الکل در جمعیت تحت پوشش تصفیه خانه فاضلاب شهر کرمانشاه و همچنین ارزیابی میزان ریسک بهداشتی آن با روش حاشیه مواجهه (Margin of Exposure, MOE) میباشد.
مواد و روش ها: نمونههای مرکب روزانه (۵ ساعتی) از ورودی تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه در سال ۱۴۰۰ برای یک دوره زمانی ۳۰ روزه جمع آوری شدند. برای سنجش میزان الکل نمونه ها از متابولیت اتیل سولفات استفاده شد که بعد از مصرف الکل توسط انسان در ادرار دفع میشود و وارد شبکه جمع آوری فاضلاب میگردد. نمونه ها بعد از سانتریفیوژ و فیلتراسیون مستقیما به دستگاه liquid chromatography with tandem mass spectrometry LC-MS/MS برای آنالیز تزریق گردید. بعد از محاسبه سرانه مصرف الکل با روش محاسبه معکوس از نتایج آن برای ارزیابی ریسک بهداشتی با روش MOE استفاده شد.
یافتهها: میانگین سرانه میزان مصرف الکل در طول دوره نمونه برداری جامعه تحت مطالعه برابر۰/۳۳۲ میلیلیتر به ازای هر نفر با سن برابر و بالای ۱۵ سال (فرد بالغ) در روز بود که در طول یکسال برابر ۰/۱۲۱ لیتر الکل خالص به ازای هر نفر خواهد شد. بین میزان مصرف الکل در روزهای آخر هفته با روزهای کاری هفته و همچنین روزهای نمونه گیری واقع در رمضان و روزهای عادی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در ۹۰ درصد نمونه های برداشت شده، ریسک ناشی از مصرف الکل بالاتر از ۱۰۰= MOE بوده (محدوده حفاظتی) و تنها در ۳ نمونه مقدار MOE در محدوده "خطر" قرار گرفت.
نتیجهگیری: روش اپیدمیولوژی بر پایه فاضلاب می تواند اطلاعات زمانی و موقتی مناسبی در ارتباط با مصرف الکل و خطر مرتبط با آن از لحاظ مواجهه در سطح جامعه فراهم کند. میزان مصرف الکل در جامعه مورد مطالعه نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی بسیار کمتر بود.