خانم سمانه قاسمی، خانم صدیقه حنانی، آقای اسحاق مرادی، آقای رضا فیضی، آقای اشکان کریمی، آقای سهراب نصرتی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی و کنترل آنها در بین نیروی کار یکی از مهمترین دغدغههای متخصصین ارگونومی در جهان است، از طرفی نیز بسیاری از کشورها، پیشگیری از این اختلالات را بهعنوان یکی از اولویتهای ملی خویش در نظر گرفتهاند؛ لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش به روش بروشور بر میزان رعایت اصول ارگونومیک توسط تکنولوژیست های اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی ایران ۱۳۹۷-۱۳۹۶ انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش شبه تجربی با گروه مداخله (روش آموزشی بروشور) و گروه کنترل با اجرای پیشآزمون- پسآزمون انجام شد. تعداد ۶۶ نفر از تکنولوژیست های اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش نمونهگیری غیر تصادفی انتخاب و در گروههای کنترل و مداخله گمارده شدند. جمعآوری دادهها توسط چک لیست REBA انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های ناپارامتریک کروسکال والیس و من ویتنی و با به بهکارگیری SPSS V,۲۰ تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: یافتهها حاکی از تأثیر مثبت روش آموزش بروشور بر میزان رعایت اصول ارگونومیک بوده و همچنین مقایسه بین دو گروه کنترل و بروشور نشان داد از لحاظ آماری، تفاوت معنی داری وجود دارد(۰,۰۰۱ P=).
نتیجهگیری: مطالعه اخیر نشان دهندهی اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر بروشور بر رعایت اصول ارگونومی است؛ لذا استفاده از این روش بهجای روشهای متداول، برای پیشگیری از عوارض ناشی از اختلالات اسکلتی عضلانی پیشنهاد میگردد.