آقای محرم کرمی جوشین، دکتر سیامک محبی، دکتر عابدین ثقفی پور، دکتر یدالله غفوری، خانم فاطمه عابدی آستانه، دکتر حسن ایزانلو،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه چالشهای فراوانی در درمان آلودگی با شپش سر وجود دارد و میزان کارایی محصولات ضد شپش بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی استفاده از سرکه قبل و بعد از مصرف شامپو پرمترین ۱% در رفع آلودگی شپش سر در دانش آموزان مقطع ابتدایی استان قم انجام شد.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر ۲۰۰ نفر دانش آموز دختر سنین ۷-۱۳ سال آلوده به شپش سر مراجعه کننده به دو مرکز جامع سلامت شهری تحت پوشش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم از شهریورماه تا بهمن ماه ۱۳۹۹ بهطور تصادفی به روش بلوکهای متغیر تحت درمان با دو روش درمانی استفاده از سرکه قبل و بعد از مصرف شامپو پرمترین ۱% قرار گرفتند. عدم مشاهده شپش سر زنده یا رشک آن در روز نهم درمان به عنوان پیامد درمان در نظر گرفته شد.
یافتهها: روش درمانی استاندارد فعلی وزارت بهداشت (استفاده از سرکه بعد از مصرف شامپو پرمترین ۱%) در ۴۵ درصد موارد آلودگی قادر به رفع آلودگی بود و روش درمانی تحت آزمایش (استفاده از سرکه قبل از مصرف شامپو پرمترین ۱%) در ۷۹ درصد شرکتکنندگان در رفع آلودگی شپش سر موفق بوده و نسبتًًا شانس بالایی داشت (OR=۴,۶ CI=۲.۵-۸.۵ P=.۰۰۰).
نتیجهگیری: این مطالعه روش درمانی استاندارد فعلی وزارت بهداشت (استفاده از سرکه بعد از مصرف شامپو پرمترین ۱%) در رفع آلودگی به شپش سر را تائید نمیکند و روش درمانی تحت آزمایش (استفاده از سرکه قبل از مصرف شامپو پرمترین ۱%) را توصیه می کند.