[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 24، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 122-131 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی شیوع سرمی و ریسک فاکتورهای مرتبط با توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج، غرب ایران
جواد بهشتی پور1 ، غزاله ادهمی 2، میلاد مرادی3 ، شاهین شعبانی4
1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، سنندج، ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، adhamidvm@gmail.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
4- بخش خصوصی، ایران.
چکیده:   (1841 مشاهده)
ززمینه و هدف: توکسوپلاسموزیس از جمله بیماری­های زئونوز با گسترش جهانی است. اطلاعات اندکی در ارتباط با خطر مواجه شغلی در این بیماری وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین شیوع سرمی و ریسک فاکتورهای مرتبط با توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج، غرب ایران، بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی از اردیبهشت تا مهر سال 1397 بر روی 53 قصاب شاغل در قصابی­های شهر سنندج، مرکز استان کردستان، انجام شد. نمونه­گیری به صورت سرشماری بود. معیار ورود قصابان به مطالعه شامل حداقل 1 سال سابقه کار در قصابی و سن بیشتر از 18 سال بود. از هر قصاب 5 میلی­لیتر خون وریدی در شرایط آسپتیک اخذ شد و سرم تهیه گردید. تمام 53 نمونه سرمی با استفاده از کیت الایزا جهت حضور آنتی­بادی IgG ضد توکسوپلاسما گوندی ارزیابی شدند. همچنین، مشخصات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای توکسوپلاسموزیس بررسی گردید که عبارت بودند از: سن، محل زندگی، سطح تحصیلات، مدت فعالیت به عنوان قصاب، مصرف گوشت خام، خوردن مواد غذایی هنگام کار کردن، پوشیدن دستکش، زخمی­شدن هنگام تماس با گوشت خام و نگه­داری گربه. جهت آنالیز داده­ها از آزمون­های مجذور کای و رگرسیون لجستیک چندمتغیره بهره گرفته شد.
یافته‌ها: در مجموع، 6 نفر (11/32 درصد) از 53 قصاب شرکت­کننده در این مطالعه توکسوپلاسما مثبت بودند. ارتباط معنی­داری بین خوردن مواد غذایی هنگام کار کردن و نیز پوشیدن دستکش با شیوع توکسوپلاسموزیس مشاهده گردید (P < 0.05). بین سن، محل زندگی، سطح تحصیلات، مدت فعالیت به عنوان قصاب، مصرف گوشت خام، زخمی­شدن هنگام تماس با گوشت خام و نگه­داری گربه با شیوع توکسوپلاسموزیس اختلاف معنی­داری یافت نشد (P > 0.05).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شیوع سرمی توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج در سطح پایینی بوده که می­تواند از سه بعد توجیه شود: آشنایی بیشتر قصابان نسبت به کیست بافتی انگل در مقایسه با سایر اقشار جامعه، نادیده­گرفتن قصابان شاغل در قصابی­های فاقد مجوز که کمتر اصول بهداشتی را رعایت می­کنند و نیز پیشرفت فرآیندهای مختلف عرضه گوشت خام در دو دهه اخیر.
واژه‌های کلیدی: شیوع، توکسوپلاسموزیس، عوامل خطر، مواجه شغلی، ایران
متن کامل [PDF 238 kb]   (766 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۷/۹/۸ | پذیرش: ۱۳۹۸/۱/۵ | انتشار: ۱۳۹۸/۱/۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Beheshtipour J, Adhami G, Moradi M, Shabani S. Seroprevalence and risk factors associated with toxoplasmosis among the butchers of Sanandaj City, west of Iran. SJKU. 2019; 24 (1) :122-131
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-4566-fa.html

بهشتی پور جواد، ادهمی غزاله، مرادی میلاد، شعبانی شاهین. بررسی شیوع سرمی و ریسک فاکتورهای مرتبط با توکسوپلاسموزیس در میان قصابان شهر سنندج، غرب ایران. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (1) :122-131

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-4566-fa.html



دوره 24، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3977