[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 18، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1392 ) ::
جلد 18 شماره 2 صفحات 26-35 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر روغن کنجد بر فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز کبد و میزان لیپوپروتئینهای سرم خرگوشهای هیپرکلسترولمیک
دکتر اسفندیار حیدریان 1، بهارک کاشانی2، دکتر محمود رفیعیان کوپایی3، دکتر رضا حاج حسینی2، رویا انصاری سامانی3
1- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، heidarian_e@skums.ac.ir
2- دانشگاه پیام نور واحد تهران
3- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
چکیده:   (8326 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: امروزه نقش گیاهان دارویی درکاهش بیمار یهای قلبی- عروقی از جمله آترواسکلروز اثبات شده است. آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی آنزیمی کلیدی در متابولیسم گلیسرولیپیدها است . بنابراین، هدف از این تحقیق شناخت اثر روغن کنجد برفسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی، میزان کلسترول و تری گلیسرید کبدی و لیپوپروتئین های سرم خرگوش های هیپرکلسترولمیک بود. روش بررسی: در این تحقیق تجربی تعداد 27 خرگوش بطور تصادفی به سه گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه اول ( شاهد ) که رژیم معمولی دریافت کردند. گروه دوم ( گروه هیپرکلسترولمیک ) که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) بود و تحت درمان قرار نگرفتند. گروه سوم که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) به اضافه روغن کنجد (پنج درصد) بود. گروه‌ها به مدت 2 ماه تحت رژیم قرار گرفتند. در پایان دو ماه فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، کلسترول و تری گلیسرید کبدی، لیپوپروتئین ها، ظرفیت آنتی اکسیدانی و میزان مالون دی آلدئید سرم اندازه گیری شد. از آزمونANOVA ‌ یک طرفه جهت آنالیز میانگین متغیرها در گروه ها استفاده شد. برای مقایسه گروه ها به صورت دو به دو از آزمونTukey استفاده گردید. یافته‌ها: در خرگوش‌های دریافت کننده رژیم غذایی پرکلسترول و روغن کنجد میزان فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز نسبت به گروه پرکلسترول و گروه شاهد بطور معنی دار کاهش یافته بود )05/0(p<. مصرف غذایی پر کلسترول در گروه دوم بدون درمان، باعث افزایش معنی دار )05/0(p< لیپوپروتئین های سرم نسبت به گروه شاهد شد. همچنین روغن کنجد در گروه سوم بطور معنی دار باعث کاهش لیپوپروتئین‌های سرم، تری گلیسرید کبدی و کلسترول کبدی در مقایسه با گروه دوم شد. میزان مالون دی آلدئید در خرگوش‌های دریافت کننده رژیم غذایی حاوی روغن کنجد نسبت به گروه پرکلسترول به طور معنی دار کاهش یافته بود )05/0(p< ولی ظرفیت آنتی اکسیدانی خرگوش‌هایی که روغن کنجد دریافت نموده اند به طور معنی داری نسبت به گروه پرکلسترول افزایش یافته بود )05/0(p<. نتیجه گیری: روغن کنجد می تواند ازطریق ایجاد تغییرات مطلوب برسطح لیپوپروتئین‌های خون و کاهش میزان چربی‌های سرم، در کاهش ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی- عروقی موثر باشد. همچنین، روغن کنجد می تواند باعث کاهش فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز و در نتیجه کاهش میزان سنتز تری گلیسرید کبدی شود و متعافبا" ریسک ابتلا به کبد چرب در رژیم‌های هیپرکلسترولمیک را کاهش دهد. وصول مقاله:5/11/90 اصلاحیه نهایی:21/2/91 پذیرش:17/11/91
واژه‌های کلیدی: روغن کنجد، فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، تری گلیسرید کبدی، هیپرکلسترولمی، لیپوپروتئین‌های سرم
متن کامل [PDF 273 kb]   (1593 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۲/۳/۲۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heidarian E, Kashani B, Rafieian-Kopaei M, Hajhosseini R, Ansari-Samani R. The effect of sesame oil on the liver phosphatidate phosphohydrolase and serum lipoproteins in hypercholesterolemic rabbits. SJKU. 2013; 18 (2) :26-35
URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1063-fa.html

حیدریان اسفندیار، کاشانی بهارک، رفیعیان کوپایی محمود، حاج حسینی رضا، انصاری سامانی رویا. بررسی اثر روغن کنجد بر فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز کبد و میزان لیپوپروتئینهای سرم خرگوشهای هیپرکلسترولمیک. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1392; 18 (2) :26-35

URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-1063-fa.html



دوره 18، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3858