1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فیزیولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران. 2- استادیار، گروه فیزیولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران. ، mrousta58@gmail.com 3- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
چکیده: (445 مشاهده)
زمینه و هدف: انزوای اجتماعی نوعی استرس است که با القای استرس اکسیداتیو در سیستم عصبی به پیدایش اختلالات رفتاری نظیر نقص حافظه، اضطراب و افسردگی منجر میشود. در این تحقیق، اثر روغن هسته انگور و ترکیب اصلی آن (ویتامین E) را بر رفتارهای شناختی و اضطرابی و استرس اکسیداتیو در هیپوکامپ رت های نر بالغ مواجه شده با انزوای اجتماعی مزمن بررسی شد. مواد و روشها: حیوانات به گروههای منزوی و غیر منزوی تقسیم شدند. گروههای منزوی به مدت 8 هفته متوالی با انزوای اجتماعی مواجه شدند و توسط روغن هسته انگور (2 میلیلیتر بر کیلوگرم وزن بدن) یا آلفاتوکوفرول (30 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) تیمار شدند. یافتهها: انزوای اجتماعی موجب کاهش معنیدار زمان سپری شده در ربع دایره هدف در ماز آبی موریس شد 0/01>Pو درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز ماز بعلاوه مرتفع را به طور معنیداری کاهش داد0/01>P. علاوه بر این، انزوای اجتماعی موجب افزایش سطح مالون دی آلدهید0/01>P ، کاهش سطح گلوتاتیون 0/01>P و افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز 0/01>P در هیپوکامپ شد. روغن هسته انگور و ویتامین E از بروز این تغییرات در رتهای منزوی جلوگیری کردند. نتیجهگیری: نتیجهگیری میشود که روغن هسته انگور و ویتامین E احتمالاً از طریق مهار استرس اکسیداتیو بتوانند اضطراب و نقص حافظه ناشی از انزوای اجتماعی را کاهش دهند.
Saeni Z, Asle Rousta M, Amini R. The Effect of Grape Seed Oil and Vitamin E on Learning, Spatial Memory, and Anxiety Behaviors in Rats Exposed to Social Isolation. SJKU 2024; 29 (3) :1-12 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-7951-fa.html
صائنی زهرا، اصل روستا معصومه، امینی رحیم. اثر روغن هسته انگور و ویتامین E بر یادگیری، حافظه فضایی و رفتارهای اضطرابی در رت های مواجه شده با انزوای اجتماعی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1403; 29 (3) :1-12