:: دوره 27، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
سوما ارشدی1 ، کیومرث کریمی 2، مریم اکبری3 ، امید مرادی4
1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران ، q.karimi@mahabad-iau.ac.ir
3- استادیار، گروه روانشناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.
4- استادیار، گروه مشاوره، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.
زمینه و هدف: شایع‌ترین شکل خشونت علیه زنان، خشونت خانگی، همراه با بیشترین احتمال تکرار و بیشترین عوارض اجتماعی، روانی و اقتصادی است که غالباً توسط نزدیک‌ترین افراد خانواده رخ می‌دهد. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل دشواری تنظیم هیجان و عدم تحمل پریشانی با خشونت خانگی علیه زنان در زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر سنندج با توجه به نقش واسطه‌ای تعارض زناشویی است.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع بنیادی بوده و مبتنی بر روش‌های توصیفی زمینه‌یابی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه‌ی زنان مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره سطح شهر سنندج در سال 98-99 است. روش نمونه‌گیری در دسترس بود که 300 نفر درمجموع انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان محسنی تبریزی و همکاران(1389)، پرسشنامه عدم تحمل پریشانی سیمونز و گاهر(2005)، پرسشنامه دشواری‌های تنظیم هیجانی و پرسشنامه تعارض زناشویی براتی و ثنایی(1375) استفاده شد. جهت آزمون فرضیه‌های پژوهش از معادلات ساختاری توسط نرم‌افزار PLS-3 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان از این داشت که دشواری تنظیم هیجان بر خشونت خانگی علیه زنان به ‌اندازه‌ی(8/220)، عدم تحمل پریشانی بر خشونت خانگی علیه زنان به ‌اندازه‌ی(4/081) و تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان به ‌اندازه‌ی(4/641) اثر مستقیم داشته است. همچنین فرضیات پژوهش نشان‌دهنده‌ی اثر غیرمستقیم دشواری تنظیم هیجانی از طریق تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان(4/347) و اثر غیرمستقیم عدم تحمل پریشانی از طریق تعارض زناشویی بر خشونت خانگی علیه زنان(4/798) داشت.
نتیجه‌گیری: نتایج آزمون میانجی نشان از این داشت که تعارض زناشویی به‌عنوان واسطه عمل می‌کند. درواقع به‌عنوان عاملی تحریک‌کننده برای صورت گرفتن خشونت علیه زنان به شمار می‌رود.

واژه‌های کلیدی: دشواری تنظیم هیجان، عدم تحمل پریشانی، خشونت خانگی، تعارض زناشویی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روان شناسی عمومی
دریافت: 1399/11/13 | پذیرش: 1400/8/9 | انتشار: 1401/9/23

Ethics code: IR.IAU.SDJ.REC.1399.047