:: دوره 27، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1401 ) ::
اثر عصاره چغندر قند (Beta vulgaris ) در مسمومیت تجربی سلنیوم در موش‌های صحرایی
مریم عزیزی نهاوندی1 ، شاهین فکور 2، لقمان اکرادی3
1- دانش‌آموخته، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران
2- دانشیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران، ، fakours@iausdj.ac.ir
3- استادیار، گروه پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران
زمینه و هدف: مسمومیت با سلنیم بدنبال مصرف یا تجویز بیش از حد  ترکیبات سلنیم در انسان و حیوانات اتفاق می‌افتد. با توجه به آسیب اکسیداتیو بافتی در مقادیر سمی سلنیم، مطالعه  حاضر به منظور بررسی اثر عصاره چغندر قند به عنوان گیاه حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانت در درمان مسمومیت تجربی سلنیوم انجام شد.
مواد و روش‌ها: در مطالعه حاضر 32 موش در 4 گروه مساوی: گروه‌ کنترل، گروه دوم تجویز خوراکی سلنیت سدیم روزانه  mg/kg6، گروههای سوم و چهارم تجویز سلنیت سلنیم به میزان مشابه همراه با تجویز خوراکی عصاره هیدروالکلی چغندر قند با دوزهای بترتیب mg/kg 500 و 240 بمدت ده روز انتخاب شدند. در پایان مطالعه سطوح سرمی بیلی‌روبین ­تام، آسپارتات ترانس­آمیناز (AST)، آلانین ترانس­آمیناز ALT))، آلکالین فسفاتاز ALP))، مالون‌دی‌آلدئید (MDA)، گلوتاتیون‌ پراکسیدازGPX)  )، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)  و کاتالاز (CAT) اندازه‌گیری شدند. تغییرات آسیب شناسی در بافت‏های کبد، کلیه، قلب، مغز، ریه، پوست و مو ارزیابی گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون One-way ANOVA و آزمون تعقیبی توکی تحلیل و ‌05/0 معنی‌دار در نظر گرفته‌ شد.
یافته‌ها: سطوح سرمی بیلی‌روبین ­تام، AST، ALT و ALP در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سدیم کاهش معنی­داری را نشان داد (0/05(P˂ . غلظت  GPX، SOD و CAT در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سدیم افزایش معنی­داری را نشان داد (0/05(P˂. در گروه دریافت کننده عصاره 500 به همراه سلنیت سدیم تغییرات پاتولوژیک در تمام بافت‏های مورد مطالعه در مقایسه با گروه دریافت کننده سلنیت سلنیم کاهش معنی­داری داشت (0/05(P˂.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان داد که عصاره چغندر قند می­تواند اثرات بیوشیمیایی، استرس اکسیداتیو و پاتولوژیک مسمومیت تجربی با سلنیت سدیم را کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: مسمومیت با سلنیم، Beta vulgaris، آنتی‌اکسیدانت، آسیب شناسی بافتی.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بیوشیمی و آزمایشگاه بالینی
دریافت: 1399/10/24 | پذیرش: 1400/1/18 | انتشار: 1401/1/30

Ethics code: IR.IAU.SDJ.REC.1399.061

Azizi nahavandi M, Fakour S, akradi L. The Effect of Beta vulgaris Extract on Experimental Selenium Poisoning in Rats. SJKU 2022; 27 (1) :13-27