:: دوره 26، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
اثر محافظتی ژل آلوئه ورا بر کولیت اولسراتیو: نقش فاکتورهای التهابی و ضدالتهابی
زکیه کشاورزی 1، موسی الرضا حاج زاده2 ، مسعود نظری3 ، رقیه آرزومند4
1- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، Zakieh_keshavarzi@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران،
4- مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
زمینه و هدف: ترکیبات ضد التهابی در بهبود علائم بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو موثرند. آلوئه ورا نقش مهمی در کاهش فاکتورهای التهابی دارد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر آلوئه ورا بر فاکتورهای التهابی موثر در کولیت اولسراتیو القا شده توسط اسید استیک در موش های صحرایی بود.
مواد و روش ها: 32 سر رت نر نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی شامل: گروه کنترل، گروه کولیت بدون درمان، گروه کولیت درمان شده با آلوئه ورا  با دوز  200 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن روزانه و سولفاسالازین به عنوان داروی استاندارد  درمان با دوز  500  میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن تقسیم شدند. کولیت تجربی با تزریق داخل رکتومی 2 میلی لیتر اسید استیک 3 درصد در حیوانات ایجاد شد.  موش ها در روز هشتم بعد از القا کولیت قربانی شده و فاکتورهای درگیر در التهاب مانند فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا، اینترلوکین ده و سطح فعالیت آنزیم سیکلواکسیژناز دو (COX II)  و مقادیر PGE2 در بافت کولون اندازه گیری شد.
یافته ها: تزریق اسید استیک موجب التهاب کولون گردید. سولفاسالازین و آلوئه ورا باعث کاهش فاکتور التهابی فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا و افزایش فاکتور ضد التهابی اینترلوکین ده در بافت کولون شد. ولیکن اثری بر مقادیر COX II  و PGE2 در بافت کولون نداشت.
نتیجه گیری: این نتایج پیشنهاد می کند که آلوئه ورا  احتمالا می تواند از طریق سرکوب فاکتورهای پیش برنده التهاب و افزایش فاکتورهای ضد التهابی در بهبود کولیت موثر باشد.
واژه‌های کلیدی: سولفاسالازین، COX II، PGE2، فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا، اینترلوکین 10
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی و علوم اعصاب
دریافت: 1399/9/8 | پذیرش: 1400/4/9 | انتشار: 1400/7/6

Ethics code: 91 پ 482