:: دوره 26، شماره 1 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
اثربخشی توانبخشی حافظه فعال بر عملکردهای لوب فرونتال پشتی جانبی در سالمندان
منصور محمودی اقدم1 ، اسماعیل سلیمانی 2، علی عیسی زادگان1
1- گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، E.soleimani@urmia.ac.ir
زمینه و هدف: سالمندی یک واقعیت زیستی است که پویایی خاص خود را دارد و فراتر از کنترل انسان است و به دلیل انباشت آسیب‌های سلولی و مولکولی در طول زمان باعث کاهش عملکردها خواهد شد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی توانبخشی حافظه فعال بر عملکردهای لوب فرونتال پشتی جانبی در سالمندان بود.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه موردپژوهش شامل تمامی سالمندانی که در بازه زمانی اردیبهشت‌ماه تا مردادماه 1398 در مرکز سالمندان شهرستان بوکان ساکن بودند (120=N). از بین این افراد 30 نفر سالمند (دو گروه 15 نفری) به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به روش گمارش تصادفی جایگزین شدند. آزمون‌های stroop و CPT در پیش‌آزمون بر روی گروه‌ها اجرا شد. سپس توانبخشی حافظه فعال بر اساس مدل دن 18 جلسه 60 دقیقه‌ای اجرا و در مرحله  اجرا و بعد از آن پس‌آزمون دوباره اجرا شد. داده‌های به‌دست‌آمده از طریق آزمون کوواریانس چند متغیره (مانکوا) با رعایت پیش‌فرض‌های آن تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بعد از اجرای توانبخشی حافظه فعال، در گروه آزمایش، میانگین مؤلفه‌های کارت ناهمخوان، کارت همخوان، خطای ارائه پاسخ، خطای پاسخ حذف و زمان واکنش کاهش‌یافته است و میانگین مؤلفه‌های تداخل و تعداد پاسخ‌های صحیح افزایش‌یافته است (001/0>P)؛ اما در گروه کنترل تفاوت معنی‎دار آماری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که توانبخشی حافظه فعال می‌تواند موجب بهبود سرعت پردازش اطلاعات و تداوم توجه شود و پیشنهاد می‌شود از این روش توانبخشی در جهت ارتقای کارکردهای شناختی سالمندان استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: حافظه، پردازش اطلاعات، توجه، سالمند
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روان شناسی بالینی
دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1400/1/10

mahmoudiaghdam M, Soleymani E, isazadegan A. The Effectiveness of Working Memory Rehabilitation on Dorsolateral Frontal Lobe Functions in the Elderly. SJKU 2021; 26 (1) :111-125