:: دوره 26، شماره 7 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1400 ) ::
توران نیری1 ، فرحناز بینشیان2 ، فریبا خوش زبان3 ، عبدالحسین دلیمی‌اصل4 ، محمد سعید دایر5 ، فاطمه غفاری‌فر 6
1- دانشجوی دکتری تخصصی انگل شناسی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
2- استادیار، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران.
3- استادیار، گروه انگل‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
4- استاد، گروه انگل‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران
5- استادیار، گروه انگل‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران.
6- استاد، گروه انگل‌شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت‌مدرس، تهران، ایران ، ghafarif@modares.ac.ir
زمینه و هدف: آکانتاموبا پاتوژن فرصت‌طلبی است که ممکن است باعث ایجاد آنسفالیت گرانولوماتوز کشنده و کراتیت چشمی در انسان‌ها و حیوانات شود. افزایش روزافزون استفاده‌کنندگان از لنزهای تماسی باعث فراوانی کراتیت آمیبی می‌شود که به دلیل فقدان داروهای مؤثر، درمان این بیماری دشوار است. هدف از این مطالعه بررسی عصاره اتانولی گیاه چایروفیلوم ماکروپودیوم روی ژنوتیپ T4  آکانتاموبا بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، نمونه گرفته شده از بیمار روی محیط آگار غیر مغذی کشت داده شد. غلظت‌های مختلف (1/25، 2/5، 5 و 10 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) از عصاره اتانولی بر تروفوزوئیت‌ها و کیست‌های آکانتاموبا در سه زمان (24، 48 و 72 ساعت) در شرایط برون تنی اثر داده شدند. تعداد انگل‌های زنده و مرده با رنگ‌آمیزی تریپان بلو و لام نئوبار محاسبه شدند. همچنین درصد آپوپتوز کیست ها با استفاده از فلوسایتومتری بررسی گردید.
یافته‌ها: در حضور 10 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره اتانولی در محیط کشت درصد تروفوزوئیت های زنده بعد از 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب به 53/6، 15/11 و صفر درصد رسید. در حالی که در مورد کیست‌ها بعد از 24، 48 و 72 ساعت به ترتیب 65/31، 43/31 و صفر درصد کیست‌ها زنده بودند. نتایج فلوسایتومتری نشان داد که در نمونه تحت درمان با عصاره پس از 72 ساعت میزان آپوپتوز 0/09 درصد بود.
نتیجه‌گیری: عصاره اتانولی گیاه چایروفیلوم ماکروپودیوم با توجه به سمیت بالایی که برای کیست‌ها دارد، می‌تواند کاندید امیدوارکننده‌ای برای پیشرفت داروهای ضد آکانتاموبا باشد. از آنجایی که در این مطالعه از عصاره خام گیاه چایروفیلوم ماکروپودیوم استفاده شد، تحقیقات بیشتر جهت به دست آوردن مواد مؤثره گیاه و مکانیسم عمل آن ضروری است. همچنین، می‌توان آن را در شرایط درون تنی و یا حتی بر علیه سایر انگل‌ها آزمایش کرد.
واژه‌های کلیدی: آکانتاموبا، کراتیت، عصاره اتانولی، چایروفیلوم ماکروپودیوم، شرایط برون تنی
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: انگل شناسی و قارچ شناسی
دریافت: 1398/11/13 | پذیرش: 1399/11/27 | انتشار: 1400/12/16

Ethics code: 8635/د52