:: دوره 25، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
رضا احمدی1 ، امید ساعد 2، مظاهر رضایی3 ، رویا احمدی زاده1
1- دپارتمان روانشناسی بالینی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2- دپارتمان روانشناسی بالینی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران ، o.saed@zums.ac.ir
3- دپارتمان روانشناسی بالینی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
زمینه و هدف: حساسیت اضطرابی یا ترس از اضطراب و حس­های بدنی مرتبط با آن به‌عنوان یک سازۀ فرا تشخیصی درروند آسیب­شناسی تحوّلی اختلال­های هیجانی و درمان آن­ها توجّه روزافزونی را به خود جلب کرده است. با توجّه به ماهیت چندبعدی حساسیت اضطرابی و واکنش مشابه بیماران به اضطراب، مطالعات زیادی در رابطه با نقش این سازه در پیش­بینی و تداوم اختلال‌های هیجانی صورت گرفته است. مطالعۀ حاضر با مرور مطالعات مختلف این حوزه به دنبال درک بهتر حساسیت اضطرابی در تحوّل و تداوم اختلال­های هیجانی، سنجش و تلویحات درمانی آن است.
مواد و روش­ ها: مطالعۀ حاضر از نوع مرور ادبیات پژوهش است. مقالات از موتور جستجوی Google Scholar و پایگاه‌های اطلاعاتی PsycINFO، PubMed و Scopus مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت از اطلاعات 30 مقاله برای نگارش مطالعۀ حاضر استفاده شد.
یافته­ ها: بیشتر مطالعاتی که حساسیت اضطرابی را در بین اختلال‌های هیجانی مورد بررسی قرار داده‌اند بر نقش این سازه در سیر تحوّلی و تداوم اختلال تأکید داشته‎اند. همچنین، نسخۀ سوم شاخص حساسیت اضطرابی به عنوان یک شاخص دارای اعتبار از بیشترین شواهد روان‌سنجی برخوردار است. اهمیت این سازه در آسیب­شناسی روانی باعث شده است که هم در درمان­های شناختی- رفتاری تشخیص-ویژه و هم درمان شناختی- رفتاری فرا تشخیصی جایگاه ویژه­ای پیدا کند.
نتیجه­ گیری: به نظر می­رسد درمان حساسیت اضطرابی نه‌تنها می­تواند علائم مشکلات هیجانی را کاهش ­دهد بلکه پاسخ‌دهی به درمان را بهبود می­بخشد، درنتیجه لازم است که حساسیت اضطرابی در سنجش، مفهوم­سازی موردی و درمان اختلال­های هیجانی مورد توجّه قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: حساسیت اضطرابی، سازۀ فراتشخیصی، آسیب شناسی روانی، اختلال های هیجانی
دریافت: 1398/4/2 | پذیرش: 1398/6/2 | انتشار: 1399/5/1

Ahmadi R, Saed O, Rezaei M, Ahmadizadeh R. Anxiety Sensitivity as a Transdiagnostic Construct in Development and Maintenance of Emotional Disorders: A Literature Review. SJKU 2020; 25 (3) :44-60

احمدی رضا، ساعد امید، رضایی مظاهر، احمدی زاده رویا. حساسیت اضطرابی به‌عنوان سازه‎ای فراتشخیصی در پدید آیی و تداوم اختلال‌های هیجانی: مطالعۀ مرور ادبیات تحقیق. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1399; 25 (3) :44-60