:: دوره 24، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
آمنه حاجی کرم1 ، محمد قمری 2، مجتبی امیری مجد1
1- گروه مشاوره، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران.
2- گروه مشاوره، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران. ، counselor_ghamari@yahoo.com
 زمینه و هدف: با اجرای پروتکل­های درمانی می­توان بهزیستی روانی را افزایش و تعارض کار- خانواده را کاهش داد. از این رو هدف پژوهش حاضر، مقایسه­ اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه‌درمانی مبتنی بر واقعیت­‌درمانی بر تعارض کار- خانواده و بهزیستی روانی با اثر ماندگاری زنان متأهل شاغل شرکت مخابرات شهر تهران در سال 97-1396بود.
 روش بررسی: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون و پیگیری بود. تعداد نمونه 45 نفر بودند که به صورت هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. جهت جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه تعارض کار- خانواده (نت مایر، برلژ و مک­ماریان، 1996)، مقیاس بهزیستی روانی ریف (1989) و جهت مداخلات درمانی از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز، 2004) و پروتکل واقعیت‌درمانی گروهی استفاده شد. جهت آزمون فرضیه‌های تحقیق از تحلیل واریانس آمیخته و تحلیل واریانس اندازه‌گیری‌های مکرر استفاده­شد.
یافته­ ها: نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد، اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی بر واقعیت‌درمانی با گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش تعارض کار-خانواده متفاوت است و همچنین؛ اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه‌درمانی مبتنی بر واقعیت‌درمانی؛ در زیر مقیاس روابط مثبت با دیگران بهزیستی روانی متفاوت است. نتیجه اثر ماندگاری نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت‌درمانی درماندگاری کاهش تعارض کار- خانواده متفاوت است.
نتیجه­ گیری: جهت افزایش بهزیستی روانی از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و برای کاهش  تعارضات کار- خانواده می­‌توان از مداخلات مبتنی بر واقعیت‌­درمانی استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، واقعیت‌‌درمانی، تعارض کار- خانواده، بهزیستی روانی، زنان متأهل شاغل
دریافت: 1398/2/7 | پذیرش: 1398/4/16 | انتشار: 1398/4/24

Hajikaram A, Ghamari M, amirimajd M. Comparison between the effects of group-based acceptance and commitment therapy and group-based reality therapy on work-family conflict & psychological well-being of married female staffs. SJKU 2019; 24 (3) :20-33

حاجی کرم آمنه، قمری محمد، امیری مجد مجتبی. مقایسه اثربخشی گروه‌درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و واقعیت‌درمانی بر تعارض کار- خانواده و بهزیستی روانی زنان متاهل شاغل با اثر ماندگاری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1398; 24 (3) :20-33