:: دوره 25، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
عباس عبدلی تفتی 1، رسول قائدی2 ، ساناز السادات سجادی3 ، مرتضی دهقان4
1- گروه جراحی ارتوپدی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، aabdoli2000@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
4- گروه ارتوپدی، مرکز توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان آیت‌الله کاشانی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
زمینه و هدف: شکستگی قسمت فوقانی استخوان ران یکی از شایع‌ترین شکستگی‌ها بخصوص در میان قشر سالمند است. جهت کاهش درد بیماران قبل از عمل جراحی، معمولاً از تراکشن پوستی و اسکلتی استفاده می‌شود. در این مطالعه، استفاده از تراکشن پوستی و بالش زیر زانو را قبل از عمل جراحی در کاهش درد بیماران دچار شکستگی قسمت فوقانی ران مورد مقایسه قرار گرفت.
مواد و روش­ ها: این مطالعه که بر روی بیماران دچار شکستگی قسمت فوقانی ران مراجعه کننده به بیمارستان آموزشی-درمانی آیت‌الله کاشانی شهرکرد انجام گرفت. بیماران به صورت تصادفی در 2 گروه تراکشن پوستی یا گروه بالش قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک بیماران شامل جنس، سن، شاخص توده بدن و سایر اطلاعات مانند نوع شکستگی، مدت‌زمان سپری شده از حادثه تا مراجعه به بیمارستان، میزان مصرف مسکن، مدت زمان بستری تا انجام جراحی، نوع وسیله مصرفی جهت تثبیت حین عمل جراحی و درد (VAS) با استفاده از پرسشنامه و از طریق مصاحبه ثبت گردید.
یافته‌ها: در گروه تراکشن 19 نفر مرد و 19 نفر زن با میانگین سنی 13/10±74/81 سال و در گروه بالش 15 مرد و 20 زن با میانگین سنی13/11±73/08 سال حضور داشتند. میانگین نمرات درد در اولین مراجعه (گروه تراکشن 2/08±7/31 و در گروه بالش 2/54±6/94) و نیز به تفکیک روزهای مورد مطالعه تا روز پنجم بستری در گروه تراکشن 2/07±2/40 و گروه بالش 0±2 اختلاف آماری معنی­ داری را نشان نداد ( 0/05<P).
نتیجه‌گیری: با نظر به عوارض استفاده از تراکشن پوستی از جمله زخم پوستی و هزینه درمان متعاقب آن، در این مطالعه استفاده از بالش به جای استفاده از تراکشن پوستی با کاهش میزان درد مشابه روش تراکشن و عوارض کمتر همراه بود
واژه‌های کلیدی: شکستگی قسمت فوقانی ران، تراکشن پوستی، درد زانو، بالش زیر زانو
دریافت: 1397/9/30 | پذیرش: 1398/10/9 | انتشار: 1399/5/1

Abdoli Tafti A, Ghaedi R, Sajjadi S, Dehghan M. Comparison between the effects of preoperative skin traction and under knee pillow on pain relief in the patients with proximal femoral fracture. SJKU 2020; 25 (3) :14-22