:: دوره 24، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
فاطمه شکی1 ، عمران حبیبی1 ، مسعود پران دوجی1 ، رامین عطایی 2
1- مرکز تحقیقات علوم دارویی، انستیتو هموگلوبینوپاتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
2- مرکز تحقیقات تالاسمی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، انستیو هموگلوبینوپاتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، raminataee1349@gmail.com
زمینه و هدف: عصاره گیاه سرو به­عنوان یک آنتی­اکسیدانت قوی و جاروب­کننده رادیکال­های آزاد مطرح است. در این مطالعه عصاره هیدروالکلی سرو زربین در محافظت آسیب بافتی کبدی و کاهش قند خون در دیابت القاء شده توسط استرپتوزوسین در موش سوری مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش­ها: این مطالعه یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی بوده و دیابت با تزریق دوز واحد صفاقی mg/kg200 استرپتوزوسین به موش‌های سوری نژاد آلبینو ایجاد و موش­ها در 6 گروه 8 تایی قرار گرفتند و به ترتیب گروه کنترل دیابتی، گروه کنترل منفی، گروه دریافت مت فورمین  mg/kg 100 و سه گروه که دوزهای mg/kg 200 ، 100، 50 عصاره را دریافت کردند. تمام حیوانات سه هفته بعد از درمان از لحاظ قند خون و وزن بررسی شدند. همچنین بافت کبدی‌شان از لحاظ پارامترهای اکسیداتیو استرس همچون MDA و گلوتاتیول و میزان پرولیفراسیون میتوکندریایی بررسی شد. سپس داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 و آزمون‌های ANOVA و Mann Whitney با 0.01P< و 0.05P< مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی سرو زربین باعث کاهش قند خون در موش در روند تقریباً وابسته به دوز می‌گردد( 01/0(P<، اما این اثر در وزن موش معنی‌دار نبود( 0.05P> )همچنین کاهش پارامترهای اکسیداتیو استرس و بهبود پرولیفراسیون میتوکندریایی کبدی مشاهده شد که قابل مقایسه با متفورمین بود ( 0.01(P<.
نتیجه گیری: یافته­های ما نشان می­دهد که عصاره سرو علاوه بر کاهش قند خون باعث اثرات محافظتی بر آسیب‌های بافت کبدی ناشی از دیابت می‌گردد
واژه‌های کلیدی: گیاه سرو زربین، دیابت، استرس اکسیداتیو، استرپتوزوسین، متفورمین
دریافت: 1397/8/13 | انتشار: 1398/3/25

Shaki F, Habibi E, Paran Davaji M, Ataee R. Evaluation of blood sugar lowering effect of airy organs extract of Cupressus sempervirens L. on streptozocin induced diabetic mice. SJKU 2019; 24 (2) :52-65