:: دوره 22، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
شهلا فدایی1 ، معصومه اصل روستا 2
1- گروه فیزیولوژیی جانوری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
2- گروه فیزیولوژی جانوری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران ، mrousta@iauz.ac.ir
زمینه و هدف: سرب یکی از آلاینده­های محیط زیست است که به سیستم عصبی وارد و به بروز اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب منجر می­گردد. دارچین (Cinnamomum verum) خواص انتی­اکسیدانی، ضدالتهابی و محافظت­کننده عصبی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره هیدروالکلی دارچین بر سطح اضطراب و افسردگی در رت­های نر دریافت­کننده استات سرب بود.
روش بررسی: 32 سر رت نر نژاد ویستار به 4 گروه تقسیم شدند که شامل 1) گروه کنترل 2) دارچین 3) سرب و 4) سرب-دارچین بود. گروه­های 2و 4 عصاره دارچین را با دوز mg/kg200 به مدت 30روز متوالی دریافت نمودند و حیوانات گروه­های 3و4 نیز در همین مدت استات سرب را با دوز mg/kg100 دریافت کردند. در پایان دوره، برای بررسی سطح اضطراب حیوانات، آزمون ماز بعلاوه مرتفع و جهت بررسی افسردگی حیوانات، تست شنای اجباری به کار رفت.
یافته­ها: در آزمون ماز بعلاوه مرتفع، درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در این بازو در حیوانات گروه سرب به طور معنی­داری در مقایسه با کنترل کاهش یافت (به ترتیب 01/0P< و 05/0P<) و  در گروه­ سرب-دارچین در مقایسه با گروه سرب، به طور چشمگیری افزایش یافت (05/0P<). در تست شنای اجباری نیز کاهش معنی­داری در تأخیر زمان بی­حرکتی در گروه سرب مشاهده شد (05/0P<) و مجموع زمان بی­حرکتی نیز به طرز معنی­داری افزایش یافت (01/0P<). عصاره دارچین توانست موجب افزایش تأخیر در بی­حرکتی و کاهش مدت زمان بی­حرکتی در حیوانات دریافت­کننده سرب شود (05/0P<).
نتیجه­گیری: عصاره دارچین اثر ضداضطرابی و ضدافسردگی، در موش­های صحرایی دریافت­کننده استات سرب دارد.
کلیدواژه­ها: دارچین (Cinnamomum verum)، سرب، اضطراب، افسردگی، رت
وصول مقاله:23/2/96 اصلاحیه نهایی:14/5/96 پذیرش:11/7/96
واژه‌های کلیدی: دارچین (Cinnamomum verum)، سرب، اضطراب، افسردگی، رت
دریافت: 1396/11/2 | پذیرش: 1396/11/2 | انتشار: 1396/11/2