:: دوره 22، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
مژگان یوسف پور1 ، آقا علی قاسم نیان 2، احمد رحمانی3
1- گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
2- گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، ghasemnian@znu.ac.ir
3- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
زمینه و هدف: پژوهش­ها نشان داده­اند که رادیکال­های آزاد باعث ایجاد بیش از 60 نوع بیماری می­شوند و عاملی که ممکن است باعث توقف روند تخریبی رادیکال­های آزاد در بدن شود، سیستم آنتی اکسیدانی (ضد اکسایشی) است. همچنین یکی از مهمترین عواملی که موجب افزایش شکل­گیری رادیکال­های آزاد در بدن می­شود تنفس شدید حین فعالیت بدنی است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره تمرین تناوبی شدید بر میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و مالون دی آلدهید بافت کبدی موش­های صحرایی نر ویستار بود.
روش بررسی: در این مطالعه 16 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با میانگین وزن 200 گرم به صورت تصادفی به 2 گروه کنترل(8سر) و تناوبی شدید(8 سر) تقسیم شدند. تمرینات تناوبی شدید به مدت 8 هفته و هر هفته به مدت پنج روز انجام شد. آب و غذای استاندارد به صورت آزاد در اختیار همه حیوانات قرار گرفت. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و پس از 8 ساعت ناشتایی شبانه ، پس از بیهوشی حیوانات نمونه­های خونی و بافتی جمع­ آوری شد و با استفاده از روش رنگ سنجی فعالیت ظرفیت تام آنتی اکسیدانی پلاسما و غلظت مالون دی آلدهید بافت کبد اندازه­گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها نیز از آزمون تی تست مستقل استفاده شد.
یافته­ها: نتایج این تحقیق نشان داد 8 هفته تمرین تناوبی شدید تاثیری بر میزان فعالیت ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و همچنین غلظت مالون دی آلدهید بافتی نداشت (05/0<P).
نتیجه گیری: با توجه به این که 8 هفته تمرین تناوبی شدید تاثیری بر تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و غلظت مالون دی­آلدهید نداشته است، شاید بتوان با احتیاط عنوان کرد که تمرینات ورزشی منظم تناوبی، با ایجاد سازگاری مفید در سیستم آنتی اکسیدانی،  بدن را در مقابل تولیدات استرس اکسیداتیو­ مقاوم­تر ساخته است.
کلمات کلیدی:تمرینات تناوبی شدید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مالون دی آلدهید
وصول مقاله:19/1/96 اصلاحیه نهایی:4/5/96 پذیرش:21/5/96

واژه‌های کلیدی: تمرینات تناوبی شدید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، مالون دی آلدهید
دریافت: 1396/8/30 | پذیرش: 1396/8/30 | انتشار: 1396/8/30