زمینه و هدف: ویتامین D دارای کارکردهای متابولیکی در سلول ها بوده و کمبود آن یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع 2 محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین ویتامین D دریافتی از طریق مکمل و مواد غذایی با قند خون ناشتا و HbA1C در بیماران دیابتی نوع 2 انجام گرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی بوده که بر روی 500 نفر از افراد بالای 18 سال مبتلا به دیابت نوع 2 به انجام رسید. داده ها با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و بسامد غذایی استاندارد از طریق مصاحبه با بیماران جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون خطی، کای-اسکوئر و T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: از تعداد 500 بیمار دیابتی که وارد مطالعه شدند، تعداد 11 نفر به علت مقادیر بالا و پایین کالری گزارش شده از مطالعه حذف شده و در نهایت، 489 بیمار مورد آنالیز قرار گرفت. از 489 بیمار مورد مطالعه، 163 نفر (3/33%) مرد و326 نفر(7/66%) زن بودند. میانگین سن افراد 8/8 ± 19/56 و ویتامین Dدریافتی از مجموع مکمل ها و رژیم غذایی در مردان و زنان، بترتیب 5/3 ±82/5 و 4/3 ±30/6 میکروگرم در روز بود. میانگین کل قند خون ناشتا و HbA1C به ترتیب، mg/dl8/33±06/144 و 1/1±34/7 % بود. آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که بین ویتامین D دریافتی با قند خون ناشتا (02/0=P و 26/0- =r) و(HbA1C001/0>P و 37/0- =r) ارتباط معکوس معنادار وجود دارد.
نتیجه گیری: ویتامین D دریافتی از مجموع رژیم غذایی و مکمل ها با قند خون ناشتا و HbA1C ارتباط معکوس معنادار دارد که می تواند نشان دهنده اهمیت دریافت ویتامین D در کنترل این شاخص ها در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
کلید واژه ها: دیابت نوع 2، ویتامین D دریافتی، قند خون ناشتا، HbA1C
وصول مقاله:30/3/95 اصلاحیه نهایی:16/5/95 پذیرش:30/5/95
Golmohamadi M, Ayremlou P, Zarrin R. Association of vitamin D intake with fasting blood glucose and HbA1C in the patients with type 2 diabetes. SJKU 2016; 21 (5) :31-40 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-2681-fa.html
گل محمدی منا، آیرملوی پروین، زرین رسول. ارتباط ویتامین D دریافتی با قند خون ناشتا وHbA1C در بیماران دیابتی نوع 2. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1395; 21 (5) :31-40