زمینه و هدف : هیپرتانسیون یکی از رایجترین بیماریهای شناخته شده در انسان میباشد و بسته به معیارهای تعریفی بالغ بر 30 درصد جمعیت بشری را تحت تأثیر قرار میدهد. نمک فاکتور کلیدی برای بسیاری از مسائل هیپرتانسیون است، تأثیر مصرف مقادیر مختلف نمک در دوران قبل از تولد کمتر مورد توجه قرار گرفته است، لذا در این مطالعه تأثیر تغذیه رتهای حامله با غلظتهای مختلف نمک بر رتهای نسل بعد مور د بررسی قرار گ رفت .
روش بررسی : هشت گروه رت شش تایی (پنج رت ماده بالغ و یک رت نر بالغ) که دارای وزنی معادل 20 ± 200 گرم بودند برای انجام مطالعه انتخاب گردید. با شروع مطالعه آب شرب معمول از دسترس رتهای گروههای تست خارج گردید و غلظتهای 5/0، 1، 4/1 ، 6/1، 8/1 و 2 درصد کلرورسدیم، بطور جداگانه در طی دوره پیش از حاملگی، حاملگی و شیردهی در اختیار رتهای گروههای تست قرار گرفت. آب مصرفیگروه کنترل آب شرب اصفهان بود، یک گروه دیگر تست نیز در طول مدت آزمون از آب مقطر استفاده نمود. میزان نمک موجود در جیره غذائی، نوع جیره غذائی و سایر شرایط زیستی همه گروهها کاملاً مشابه بود. BP ، وزن هنگام تولد و وزن در سه ماهگی، پاسخ عروقی به اپینفرین و استیلکولین، تغییرات بافتی، سطح سرمی سدیم و آلدوسترون در نوزادان حاصل از این رتها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها : استفاده از غلظتهای 5/0 و 1 درصد کلرور سدیم در حین حاملگی تأثیر معنیداری بر [1]SBP و [2]DBP نوزادان رتها به همراه نداشت ولی افزایش وزن هنگام تولد تا بلوغ نوزادان را موجب گردید . در گروههائی که مادرانشان در حین حاملگی از محلولهای نمکی غلیظ استفاده کرده بودند SBP و DBP بطور معنیدار ی افزایش یافت، وزن هنگام تولد تا بلوغ نوزادان کاهش یافت ، افزایش پاسخ عروقی به اپینفرین، کاهش پاسخ عروقی به استیلکولین و هیپرتروفی قلبی نیز در پارهای از این غلظتها مشاهده گردید. در این گروهها همچنین سطح سرمی سدیم و اشتهای به نمک فرزندان افزایش یافت، اما سطح سرمی آلدوسترون کا هش یافت.
نتیجهگیری : نیاز فیزیولوژیک به سدیم در دوران حاملگی حیوانات افزایش مییابد و به دنبال آن تمایل ذاتی به مصرف نمک در بسیاری از انواع حیوانات افزایش مییابد. تغذیه با مقادیر کافی سدیم در حین حاملگی افزایش تعداد نوزادان را در پی دارد و نوزادان سالمتری نیز متول د میگردند ، اما تغذیه با مقادیر بیش از حد نمک در حین حاملگی اثرات زیانباری را بهمراه دارد . لذا توصیه کلی بر این است که ضمن توجه به افزایش نیاز به سدیم در حین حاملگی، از مصرف بیش از حد نمک احتراز شود تا از بروز عوارض نامطلوب جلوگیری گردد.
Heydarpour F. Effect of feeding with different salt concentrations in prenatal period on BP, tissue changes, Na and Aldosterone level in next generation. SJKU 2005; 10 (3) :27-36 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-226-fa.html
حیدرپور فریدون. اثر تغذیه قبل از تولد با غلظتهای مختلف کلرور سدیم بر فشار خون، تغییرات بافتی، سطح کلرور سدیم و آلدوسترون نسل بعد. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1384; 10 (3) :27-36