:: دوره 22، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) ::
جلد 22 شماره 3 صفحات 112-102 برگشت به فهرست نسخه ها
جداسازی و شناسایی کلستریدیوم دیفیسایل از سالاد سبزیجات آماده به مصرف از رستوران‌های تبریز به روش Real-time PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن
حجت کوچک خانی1 ، میر حسن موسوی 2، پروین دهقان1
1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، mhmoosavy@gmail.com
چکیده:   (4417 مشاهده)
زمینه و هدف: کلستریدیوم دیفیسایل (Clostridium difficile) به عنوان عامل اسهال ناشی از مصرف آنتی بیوتیک و کولیت کاذب است. سالادهای آماده به مصرف  به عنوان یکی از منابع احتمالی انتقال کلستریدیوم دیفیسایل به انسان محسوب می­شوند. هدف از مطالعه حاضر جداسازی و شناسایی کلستریدیوم دیفیسایل از سالاد سبزیجات آماده به مصرف از رستوران­های تبریز به روش Real-time PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن بود.
روش­ بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی  بود. 60 نمونه از سالاد عرضه شده از رستوران­های مناطق مختلف شهر تبریز در فاصله زمانی اسفند 94 تا خرداد 95 جمع­آوری گردید. نمونه­ها پس از آماده سازی و استخراج DNA، با روش Real-time PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقاومت آنتی بیوتیکی جدا شده­ها به هشت آنتی بیوتیک مختلف با استفاده از روش انتشار دیسک تعیین شد. بررسی ارتباط بین شیوع کلستریدیوم دیفیسایل در مناطق پنجگانه در نرم­افزار آماری SPSS (ویرایش 19) با آزمون مربع کای در سطح معنی­داری 05/0>P  انجام گرفت.
یافته­ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از 60 نمونه مورد بررسی، 8 نمونه (33/13%) آلوده به کلستریدیوم دیفیسایل بودند. بر اساس نتایج، اختلاف معنی­داری در شیوع باکتری در مناطق مختلف  مشاهده نشد (296/0P =). از بین هشت آنتی­بیوتیک مورد استفاده، نالیدیکسیک اسید با 8 جدایه(100%) و کلیندامایسین با 7 جدایه(5/87%) به ترتیب بیشترین میزان مقاومت را داشته­اند. هیچ جدایه­ی مقاومی به مترونیدازول و وانکومایسین یافت نشد.
نتیجه­گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که سالاد سبزیجات آماده به مصرف ممکن است راه انتقال کلستریدیوم دیفیسایل به انسان باشد. بنابراین لازم است تدابیر لازم برای مقابله با انتقال آلودگی از طریق سالاد سبزیجات آماده مصرف به کار گرفته شود.
واژه­های کلیدی: کلستریدیوم دیفیسایل، مقاومت آنتی بیوتیکی، سالاد سبزیجات آماده به مصرف، Real-time PCR
وصول مقاله: 10/8/95 اصلاحیه نهایی:18/12/95 پذیرش:24/12/95
واژه‌های کلیدی: کلستریدیوم دیفیسایل، مقاومت آنتی بیوتیکی، سالاد سبزیجات آماده به مصرف، Real-time PCR
متن کامل [PDF 3599 kb]   (1071 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/5/2 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/5/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 3 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها