:: دوره 30، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1404 ) ::
جلد 30 شماره 5 صفحات 21-11 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کارآیی تست POCT مورد استفاده در آزمایشگاه های بیمارستانی شهرستان سنندج در سنجش مورفین ادراری
یاشار مظلوم بشیری1 ، محمد عبدی2 ، بیژن نوری3 ، فاطمه قلندری4
1- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، کمیتۀ تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، y2ymb@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
3- دانشیار گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
4- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
چکیده:   (1229 مشاهده)
زمینه و هدف: در حال حاضر خط اول تشخیصی در سنجش مواد مخدر و بویژه مورفین، اندازه‌ گیری غلظت این آلکالوئید با استفاده از تست های سرینی (Point of Care Testing, POCT) مواد مخدر در ادرار است. هدف این مطالعه محاسبه‌ میزان کارآیی این تست در قیاس با روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (High Performance Liquid Chromatography, HPLC) می باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی نمونه ادرار افراد مشکوک به سوء مصرف مواد مخدر یا بیماران تحت درمان با مورفین، ارجاعی به مراکز آزمایشگاهی بیمارستانی شهرستان سنندج، انجام گرفت. در این مطالعه برای سنجش مورفین همزمان از کیت رایج سرینی مورد استفاده در آزمایشگاه های شهرستان سنندج که از  روش سنجش ایمنی جریان جانبی (Lateral Flow Immunoassay, LFIA)  استفاده می کند (شرکت حنان طب پارس، ایران)،  و نیز روش HPLC  استفاده شد. سپس برای مقایسه دو روش بکار رفته شاخص های حداقل میزان تشخیص، حساسیت، ویژگی و کارآیی و ....  محاسبه شد.
یافته ها: حداقل مقدار تشخیص(Limit of Detection, LOD) در روش های HPLC و LFIA مورد استفاده در این مطالعه ng/ml300 بود. در قیاس با روش HPLC، حساسیت و ویژگی روش LFIA به ترتیب معادل 42.65٪ و 64٪ بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر حاکی از ارزش تشخیصی پایین روش LFIA مورد استفاده در آزمایشگاه های شهرستان سنندج است. بالطبع نتایج نادرست بدست آمده از این روش بر مدیریت درمان بیمار اثر گذار بوده و می تواند نتایج سوئی را به بار بیاورد. روش HPLC راه اندازی شده در این مطالعه بعنوان روش جایگزین پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: سوء مصرف مواد مخدر، مورفین، ایمونوکروماتوگرافی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
متن کامل [PDF 507 kb]   (453 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بیوشیمی و آزمایشگاه بالینی
دریافت: 1403/9/15 | پذیرش: 1403/10/10 | انتشار: 1405/1/22

Research code: IR.MUK.REC.1402.135
Ethics code: IR.MUK.REC.1402.135



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها