Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان
SJKU
General
http://sjku.muk.ac.ir
54
journal54
1560-652X
2345-4040
sjku
10.61186/sjku
en
jalali
1399
6
1
gregorian
2020
9
1
25
4
online
1
fulltext
fa
تأثیر مصرف چغندر بر فشارخون، ضربان قلب، میزان درک فشار تمرین و سرعت دویدن دختران جوان ورزشکار
The effects of beetroot consumption on blood pressure, heart rate, perceived exertion and the speed of running in young female athletes
عمومى
General
پژوهشي اصیل
Original Research
<strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">زمینه و هدف:</span></span></strong> <span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">چغندر منبع غنی از آنتیاکسیدانها و سرشار از نیترات است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مصرف چغندر بر فشارخون، ضربان قلب، میزان درک فشار تمرین و سرعت دویدن دختران جوان ورزشکار بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">مواد و روش</span></span></strong><strong><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">­</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">ها:</span></span></strong> <span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">بدین منظور 10 نفر دختر جوان ورزشکار در یک مطالعه متقاطع دوسوکور، بهعنوان گروه کنترل و گروه آزمایش موردمطالعه قرار گرفتند. آزمودنیها به دو گروه پنجنفری تقسیم شدند و در دو آزمون پنج کیلومتر دویدن روی تردمیل، یکبار پس از مصرف چغندر (200 گرم حاوی 500 میلیگرم نیترات) و یکبار پس از مصرف زغالاخته بهعنوان دارونما شرکت کردند. فشارخون سیستولیک و دیاستولیک قبل از مصرف (چغندر و دارونما) و سه ساعت پس از مصرف و در پایان پنج کیلومتر اندازهگیری شد. ضربان قلب، میزان درک فشار و سرعت دویدن در مسافتهای 1/6، 3/2 و 5 کیلومتر اندازه­ گیری شد. تجزیهوتحلیل آماری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه­ گیری مکرر و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">t</span></span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> مستقل و نرمافزار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">SPSS</span></span> <span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">انجام شد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">یافتهها:</span></span></strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> مصرف چغندر باعث کاهش معنیداری در فشارخون سیستولیک قبل از فعالیت و پایان پنج کیلومتر و باعث کاهش فشارخون دیاستولیک قبل از فعالیت شد </span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">(0/05</span></span><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">≥</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">P</span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">)</span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">. همچنین باعث کاهش میزان ضربان قلب در 1/6، 3/2 کیلومتر شد و در پایان پنج کیلومتر دویدن هیچ اختلاف معنی­ داری بین مصرف چغندر و دارونما مشاهده نشد و میزان درک فشار تمرین را در مسافت 1/6، کاهش داد ولی در پایان 3/2 و پایان پنج کیلومتر بین مصرف چغندر و دارونما هیچ اختلاف معنی­ داری مشاهده نشد، همچنین افزایش در سرعت دویدن در مسافتهای 1/6، 3/2 و پنج کیلومتر پس از مصرف چغندر نسبت به دارونما مشاهده شد ولی این افزایش معنیدار نبود</span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;"> (0/05</span></span><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">≥</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">P</span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">)</span></span><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجهگیری:</span></span></strong> <span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;">بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، مصرف چغندر میتوانند کارایی تمرینی را در دختران جوان ورزشکار بهبود بخشد.</span></span><strong><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></strong>
<div style="text-align: justify;"><a name="OLE_LINK2"></a><a name="OLE_LINK1"><strong>Background and Aim: </strong></a>Beetroot is a rich source of antioxidants and rich in nitrates. The present study aimed to investigate the effects of beetroot consumption on blood pressure, heart rate, perceived Exertion, and the speed of running in young female athletes.<br>
<strong>Material and Method:</strong> For this purpose, 10 young female athletes participated in this cross-over double blind study. Subjects were randomly placed into placebo (n=5) or beetroot (200 g containing 500 mg Nitrate; n=5) groups. They ran 5 Km on treadmill. The wash-out period for them was one week. Systolic and diastolic blood pressure were measured before and 3 hours after beetroot consumption and after the 5 Kilometer run. Heart rate, <a name="OLE_LINK3"></a><a name="OLE_LINK4">perceived exertion</a>, and the speed of running at the distances of 1.6 and 3.2 kilometers were recorded. Two-way ANOVA with repeated measures and independent t-test were used for data analysis.<br>
<strong>Results: </strong>The results showed that beetroot consumption significantly reduced systolic blood pressure before and after the exercise, and reduced diastolic blood pressure before the exercise. Heart rate was significantly decreased in beetroot group after 1.6 and 3.2 kilometers run, but no significant difference was found between beetroot and placebo groups at the end of 5 kilometer run. Perceived exertion was significantly reduced at the end of 1.6 kilometer run but not after 3.2 and 5 kilometer run in the beetroot group. The alterations in the speed of running at 1.6, 3.2 and 5 kilometers were not significantly different between the groups.<br>
<strong>Conclusion:</strong> According to the results of this study, in addition to the health benefits of vegetables, nitrate-rich vegetables can improve performance of training.</div>
چغندر, فشارخون, ضربان قلب, میزان درک فشار, دختران جوان ورزشکار
Beetroot consumption, Blood pressure, Heart rate, Perceived exertion, Female athletes
79
92
http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3816-1&slc_lang=fa&sid=1
Mohamad Reza
Kordi
محمد رضا
کردی
mrkordi@ut.ac.ir
5400319475328460036867
5400319475328460036867
Yes
Department of Physiology and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
گروه فیزیولوژی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
Maryam
Salimi Nahrsolduz
مریم
سلیمی نهرسولدوز
b.hooshmand@ut.ac.ir
5400319475328460036868
5400319475328460036868
No
Department of Physiology and Sports Science, University of Tehran, Tehran, Iran
گروه فیزیولوژی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
babak
hooshmand moghadam
بابک
هوشمند مقدم
b.hooshmand.m@gmail.com
5400319475328460036869
5400319475328460036869
No
Department of Physiology and Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه فیزیولوژی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران