Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان
SJKU
General
http://sjku.muk.ac.ir
54
journal54
1560-652X
2345-4040
sjku
10.61186/sjku
en
jalali
1395
9
1
gregorian
2016
12
1
21
5
online
1
fulltext
fa
بررسی وضعیت انتروتوکسین های تولید شده توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در فراورده های گوشتی سوسیس و کالباس در استان اصفهان در تابستان سال 1394
Investigation of enterotoxins of Staphylococcus aureus in processed meat products (sausage and ham, in Isfahan Province in summer of 2015
عمومى
General
پژوهشي اصیل
Original Research
<p dir="RTL"><strong>زمینه و هدف:</strong> آلودگی ماده غذایی به انتروتوکسین<em>های استافیلوکوکوس اورئوس</em> عامل خطری برای سلامتی انسان محسوب می شود. نظر به عدم وجود اطلاعات از آلودگی فرآورده های گوشتی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> در ایران، درمطالعه حاضر وضعیت این سموم در این گروه ازمحصولات بررسی گردید.</p>
<p dir="RTL"><strong> روش بررسی: </strong>دریک مطالعه توصیفی مقطعی،72 نمونه سوسیس و کالباس از انبار محصول 4 کارخانه فعال تولید کننده فراورده گوشتی با درجات متفاوت کیفی آ، ب، ث و د در تابستان 1394در استان اصفهان جمع آوری گردید. درجه بندی کیفی کارخانجات مورد مطالعه براساس فرم "ارزیابی برنامه های پیش نیازی" مصوب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ارزیابی شد. جهت تاثیر نقش بهداشت بر آلودگی فراورده سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em>، امتیاز فاکتورهای بهداشتی شامل"بهداشت کارگران"، "تولید و فراوری"، "شست و شو، ضدعفونی و نظافت" و "شناسایی خطر و پایش" کارخانجات مورد نظر بر اساس فرم فوق الذکر نیزتعیین گردید. کارخانجات مورد بررسی دارای درجات کیفی آ، ب، ث و د به ترتیب دارای امتیازات 924، 825، 754 و 614 بودند و درجه بهداشتی کارخانجات براساس فرم"ارزیابی برنامه های پیش نیازی"، مطلوب ارزیابی گردید. آزمون تشخیص وشناسایی انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> با کیت الایزا صورت پذیرفت. نتایج حاصل با نرم افزار <span dir="LTR">SPSS</span> نسخه 16 و آزمون آماری مربع کای مورد آنالیز و 05/0> <span dir="LTR">P</span> در نظر گرفته شد.</p>
<p dir="RTL"><strong>یافته ها:</strong> نتایج حاکی از عدم آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> در کلیه کارخانجات مورد بررسی با درجات متفاوت کیفی و مشابه بهداشتی، آ، ب، ث و د بود.</p>
<p dir="RTL"><strong>نتیجه گیری: </strong>مطالعه حاضر نشان می دهد علیرغم متفاوت بودن درجات کیفی کارخانجات مورد بررسی، به کارگیری تدابیر مناسب در خصوص رعایت اصول بهداشتی ونظارت مستمرکارشناسان مدیریت نظارت بر موادغذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از عوامل موثر درکنترل آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> می تواند باشد.</p>
<p dir="RTL"><strong>واژه های کلیدی:</strong> انتروتوکسین های <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em>، سوسیس، کالباس، کارخانجات فراورده گوشتی، اصفهان، ایران</p>
<p dir="RTL">وصول مقاله:13/10/94 اصلاحیه نهایی:14/6/95 پذیرش:15/6/95</p>
<p dir="RTL"></p>
<p><strong>Background and Aim: </strong>Contamination of food with enterotoxins of <em>Staphylococcus</em> <em>aureus</em> is a risk factor for public health. Because of lack of information on the contamination of the processed meat products including sausage and hams with the enterotoxins of <em>Staphylococcus aureus</em>, the present study was conducted to assess the presence of these toxins in the aforementioned products in Iran.</p>
<p><strong>Material and Methods: </strong>In this cross sectional study, 72 samples of sausage and ham were obtained from product storages of four active meat processing plants with different qualitative grades<span dir="RTL">;</span> including A, B, C and D in summer of 2015 in Isfahan Province, Iran. The qualitative grading of the meat processing plants was performed on the basis of the "pre requisite programs: PRPs" form approved by Food and Drug Administration of Ministry of Health in Iran. The scores of hygienic factors including "hygiene of workers", "production and processing", "washing, disinfection, cleaning" and "hazard identification and verification" of the aforementioned meat processing plants were determined according to the PRPs form. The meat processing plant with qualitative grades of A, B, C and D had the scores of 924, 825, 754 and 614, respectively. The hygienic grades of meat processing plants were "desirable", based on the PRPs form. The ELISA kite was used to detect the enterotoxins of <em>staphylococcus aureus.</em></p>
<p><strong>Results: </strong>The results showed lack of contamination of the processed meat products with enterotoxins of <em>staphylococcus aureus</em> in all sampls obtained from all of the factories with different qualitative grades.</p>
<p><strong>Conclusion: </strong>The result of the current study showed that the implementation of suitable designs in relation to the hygienic principles and the continuous surveillance of food inspectors of the Department of Food and Drug of Isfahan University of medical sciences could have a positive role in prevention of contamination of sausage and hams with enterotoxins of <em>Staphylococcus aureus</em>.</p>
<p><strong>Keywords:</strong> Enterotoxins of <em>Staphylococcus aureus,</em> Sausage, Ham, Meat processing plants, Isfahan, Iran.</p>
<p></p>
<p><strong>Received: </strong>Jan 2, 2016<strong> Accepted: </strong>Sep 5, 2016</p>
انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس, سوسیس, کالباس, کارخانجات فراورده گوشتی, اصفهان, ایران
Enterotoxins of Staphylococcus aureus, Sausage, Ham, Meat processing plants, Isfahan, Iran.
69
80
http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-106&slc_lang=fa&sid=1
Marjan
Hadian Zarkesh
مرجان
هادیان زرکش
5400319475328460014988
5400319475328460014988
No
Ebrahim
Rahimi
ابراهیم
رحیمی
5400319475328460014989
5400319475328460014989
No
Zahra
Esfandiari
زهرا
اسفندیاری
research_esfandiary@mui.ac.ir
5400319475328460014990
5400319475328460014990
Yes