@ARTICLE{Sadegh, author = {Alimoradian, Abbas and Ghasemi, Saeed and Zahiri, Mohammad and Saeedi, Amir Hossein and Miladi, Hossein and Sadegh, Mehdi and }, title = {Investigation of the effect of Ginkgo biloba leaf extract on spatial memory impairment and hippocampal neuronal loss caused by diabetes induced by streptozotocin in rats}, volume = {23}, number = {2}, abstract ={زمینه و هدف: اختلال یادگیری و حافظه در پی دیابت مزمن با قند خون کنترل نشده رخ می دهد. عصاره برگ جینکو جریان خون مغز را بهبود می دهد. همچنین دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد، بنابراین اثرات مفیدی در بیماریهای عصبی نشان داده است. در مطالعه حاضر کارآیی عصاره برگ جینکو در اختلال حافظه و آسیب نورونی هیپوکمپ ناشی از دیابت بررسی شده است. روش بررسی: در این مطالعه تجربی 28 سر موش صحرائی نر بالغ نژاد Spargue–Dawley استفاده شد. مدل دیابت با تزریق استرپتوزوسین (mg/kg; i.p 60STZ: ) ایجاد گردید. عصاره برگ جینکو (mg/kg 40) بصورت خوراکی روزانه و به مدت دو هفته به حیوانات داده شد و اثرات آن در جبران اختلال حافظه و آسیب بافت هیپوکمپ بررسی گردید. حافظه فضایی در مازآبی موریس طی چهار روز اندازه گیری شد، سپس مغز حیوانات استخراج و بعد از رنگ آمیزی بافتی میزان آسیب بافت هیپوکمپ با شمارش نورونی بررسی گردید. یافته ها: زمان پیدا کردن سکو در مازآبی در گروه STZ در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0 p<) درحالیکه تجویز عصاره جینکو در حیواناتی که STZ دریافت کرده اند، سبب کاهش معنادار زمان رسیدن به سکو شد (05/0 p<). بعلاوه STZ باعث کاهش شمارش نورونی هیپوکمپ شد (001/0 p<) و تجویز عصاره جینکو در گروه STZ سبب بهبود اثرات STZ در کاهش نورونی گردید (01/0 p<). نتیجه گیری: عصاره برگ جینکو اختلال حافظه ناشی از دیابت و همچنین کاهش شمارش سلولی ناشی از دیابت را بصورت معناداری جبران کرد. کلیدواژه ها: نوروپاتی، یادگیری، ماز آبی موریس، شمارش نورونی وصول مقاله:17/9/96 اصلاحیه نهایی:22/12/96 پذیرش:20/1/97 }, URL = {http://sjku.muk.ac.ir/article-1-4112-fa.html}, eprint = {http://sjku.muk.ac.ir/article-1-4112-fa.pdf}, journal = {Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences}, doi = {10.29252/sjku.23.2.114}, year = {2018} }