:: دوره 25، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 21-11 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر آتوروستاتین بر آسیب ایسکمی رپرفیوژن کلیه در موش های صحرایی دیابتی
لیلا پیرمرادی1 ، سعید پوردیان2 ، رامش راه حق3 ، فروزان حسینی 4
1- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان،سنندج،ایران.
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان،سنندج،ایران
4- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان،سنندج،ایران. ، hosseinif@yahoo.com
چکیده:   (2802 مشاهده)
زمینه و هدف: استاتین ها از جمله داروهای پرمصرف در بیماران دیابتی می باشند. این مطالعه جهت بررسی پیامدهای تجویز آتوروستاتین در روند آسیب ایسکمی رپرفیوژن کلیه در موش های صحرایی دیابتی طراحی گردید.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی موشهای صحرایی نر از نژاد Wistar(230-180گرم) به 5 گروه تقسیم شدند: کنترل نرمال (CN)، کنترل دریافت کننده آتوروستاتین  با دوز 5 mg/kg  (CA)،کنترل دیابتیک (CD)، دیابتیک دریافت کننده آتوروستاتین با دوز  0.5 mg/kg  (DA/a)، دیابتیک دریافت کننده آتوروستاتین با دوز 5 mg/kg (DA/b) 
پس از القای دیابت نوع 2 با استفاده از نیکوتینامید و استرپتوزوتوسین، حیوانات به مدت 2 ماه آتوروستاتین یا نرمال سالین  را به صورت گاواژ روزانه دریافت کردند. سپس در روز جراحی، طی بیهوشی با کتامین و زایلازین، 45 دقیقه ایسکمی و 24 ساعت رپرفیوژن کلیه در همه حیوانات اجرا شد. در پایان نمونه خون و ادرار جهت اندازه گیری پروفایل چربی و شاخص های عملکردی کلیه  تهیه گردید. تحلیل های آماری با استفاده ازآنالیزواریانس یک طرفه و بدنبال آن آزمون تعقیبی توکی انجام شد.
یافته ها: میزان کلسترول و LDLدر حیوانات دریافت کننده دوز بالاتر آتوروستاتین، کاهش معنی دار داشت(0/05>P). غلظت اوره سرم گروه های دیابتی از گروه های غیر دیابتی بالاتر بود(0/001>P) و در گروه پنجم به بیشترین میزان رسید. غلظت کراتینین سرم نیز در گروه دیابتی دریافت کننده آتوروستاتین (5 میلی گرم) بیش از گروه های کنترل بود(0/05>P و 0/001>P).
نتیجه گیری: تجویز آتوروستاتین به مقدار مختصری سبب تشدید آسیب شد. به نظر می آید دوز بکار رفته دارو و مدت زمان تیمار در این مطالعه پایین بوده و به همین دلیل اثرات جدی بر کلیه نداشته است.
واژه‌های کلیدی: آسیب ایسکمی رپرفیوژن، کلیه، دیابت شیرین، آتوروستاتین
متن کامل [PDF 389 kb]   (864 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی و علوم اعصاب
دریافت: 1398/8/18 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1399/9/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 5 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها