:: دوره 24، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 129-120 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی مومیایی (Mumie) بر بیان استئوپروتگرین (OPG) و گیرنده فعال فاکتور هسته ای کاپا بتا لیگاند (RANKL)
یسری عزیزپور1 ، منیره عزیزی 2، خیراله اسدالهی3 ، ناصر عباسی4 ، علی ایدی5 ، الهه کریمی6
1- گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، azizi.moaz@gmail.com
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
4- مرکز تحقیقات زیست شناسی و گیاهان دارویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
5- مرکز تحقیقات زیست‌شناسی و گیاهان دارویی ،گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
6- مرکز تحقیقات زیست‌شناسی و گیاهان دارویی، گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام
چکیده:   (3662 مشاهده)

زمینه و هدف: پوکی استخوان از رایج­ترین بیماری­های استخوانی است که به­ دلیل عدم تعادل فعالیت سلول‌های استئوبلاست و استئوکلاست ایجاد می‌گردد. استئو پروتگرین (OPG) با اتصال به گیرنده فعال فاکتور هسته­ای کاپا بتا لیگاند (RANKL) سبب مهار سلول‌های استئو کلاست می‌گردد. تعادل در نسبت OPG/RANKL نقش مهمی در بازسازی استخوان دارد. در مطالعه حاضر، تأثیر مومیایی بر میزان تکثیر سلولی، بیان OPG و RANKL در سلول­های شبه استئوبلاست MG63 در مقایسه با داروهای شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تأثیر غلظت‌های 100،200 و 300 μg/ml عصاره مومیایی بر تکثیر سلولی، بیان OPG و RANKL در سلول‌های MG63 در گروه‌های آزمایش، کنترل مثبت و منفی بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده روش آماری ANOVA انجام شد.روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تأثیر غلظت‌های 100،200 و 300 μg/ml عصاره مومیایی بر تکثیر سلولی، بیان OPG و RANKL در سلول‌های MG63 در گروه‌های آزمایش، کنترل مثبت و منفی بررسی گردید. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده روش آماری ANOVA انجام شد.
یافتهها: افزایش معنی­داری در تکثیر سلول­ها بعد از مواجهه با دوز­های 100 و 200 μg/ml مومیایی مشاهده شد. دوز 200 μg/ml سبب کاهش معنی­دار بیان RANKL و افزایش معنی­دار بیان OPG و نسبت OPG/RANKL در مقایسه با گروه کنترل منفی گردید. دوز 100 μg/ml مومیایی اگر چه همانند دوز 200 μg/ml عمل نمود؛ اما میزان تأثیر بر هیچ‌کدام از متغیرها معنی­دار نبود. دوز 300 μg/ml نیز تأثیر معکوس غیر معنی­داری را نشان داد.
نتیجه‌گیری: غلظت 200 μg/ml مومیایی تأثیر قابل‌توجهی بر بیان دو عامل مهم بازسازی استخوان دارد، لذا به نظر می‌رسد افرادی که در معرض پوکی استخوان قرار دارند می‌توانند از این ماده به‌عنوان جایگزین داروهای شیمیایی استفاده نمایند.

واژه‌های کلیدی: مومیایی، پوکی استخوان، استئو بلاست
متن کامل [PDF 353 kb]   (2625 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/4/9 | پذیرش: 1398/8/4 | انتشار: 1398/11/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها