:: دوره 13، شماره 3 - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان 1387 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 44-35 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت سلامت روان و عوامل مرتبط با آن در میان کارکنان درمانی و غیر‌درمانی بیمارستانهای شهر سنندج در سال 85
مدبر آراسته 1، بهروز هادی نیا ، عبداله صداقت ، نادر چاره جو
1- ، M_araste2007@yahoo.com
چکیده:   (22388 مشاهده)

زمینه و هدف: سلامت روانی افراد در پیشبرد اهداف ملی و آرمانی جوامع از بیشترین اهمیت از لحاظ صرفه جویی در هزینه‌های مادی و معنوی برخوردار است. با توجه به ارتباط تنگاتنگ پرسنل بیمارستانها با بیماران و نقش آنها در ارتقای سلامت روان، شناسایی بیماران در معرض خطر اختلالات روان شناختی و ارجاع آنان برای دریافت کمکهای تخصصی، بررسی سلامت روانی در این قشر جامعه ضروری بنظر می‌رسد. لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت روان و عوامل مرتبط با آن در میان کارکنان درمانی و غیر درمانی بیمارستانهای شهر سنندج در سال 85، طراحی و اجرا گردید.   

روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی) بود. جامعه آماری شامل کلیه پرسنل رسمی شاغل در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی در شهر سنندج با بیش از یکسال سابقه کاری در سال 85 بود. حجم نمونه برابر 506 نفر بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای وارد مطالعه شدند. پس از مراجعه به افراد و توضیح هدف مطالعه برای آنان و اخذ رضایت آنها جهت شرکت در مطالعه، داده‌ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ 28) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی جمع‌آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده‌های بدست آمده پس از ورود به رایانه با کمک نرم افزار آماری SPSS  انجام شد و توزیع فراوانی مطلق و نسبی گروه‌ها تعیین گردید. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون آماری خی دو و تی تست استفاده گردید.     

یافته‌ها:شیوع عدم سلامت روان در میان افراد مورد مطالعه 1/42% بود که به تفکیک در بیمارستان بعثت (عمومی) 2/47% ، در بیمارستان توحید (عمومی) 7/38% و در بیمارستان قدس (روانپزشکی) 5/26% بود. بین جنسیت، محل خدمت، سطح درآمد و سطح تحصیلات با سلامت روان در افراد مورد مطالعه رابطه معنی‌داری وجود داشت (05/0p<). اما رابطه معنی‌داری بین رسته شغلی و گروه سنی با سلامت روان دیده نشد (05/0p>). شیوع اختلالات اضطراب و اختلال خواب، افسردگی و گرایش به خودکشی، اختلال کارکرد اجتماعی و نشانگان جسمانی به ترتیب 6/5%، 9/2%، 1/6% و 9/5%، ارزیابی گردید که بیشترین میزان شیوع مربوط به اختلالات کارکرد اجتماعی و کمترین شیوع مربوط به اختلالات افسردگی بود.

نتیجه‌گیری: راهکارهایی مانند افزایش حمایت شغلی و فراهم نمودن خدمات مشاوره‌ای و روانشناختی برای کارکنان بیمارستانها در کنار تلاش برای بهبود تسهیلات و درآمد و در نظر گرفتن هرچه بیشتر سختی کار در بخشهای مورد فعالیت آنها توسط مدیران سیستم و تعامل بیشتر با صاحب نظران حیطه سلامت روان جهت طراحی برنامه‌ای جهت پیشگیری و کاهش اختلال سلامت روان در این گروه شغلی، ضروری به نظر می‌رسد.

وصول مقاله: 8/5/87      اصلاح نهایی: 18/5/87      پذیرش مقاله: 28/5/87

واژه‌های کلیدی: سلامت روان، پرسنل بیمارستان، بیمارستان روانپزشکی، سنندج
متن کامل [PDF 148 kb]   (7712 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/1/22 | انتشار: 1387/9/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 3 - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان 1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها