1- گروه علوم تغذیه، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، hashemihadis@yahoo.com 2- مرکز توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان شهید محمدی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران 3- مرکز تحقیقات بیماریهای متابولیک و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران 4- گروه علوم تغذیه، دانشکده پیراپزشکی، مرکز تحقیقات تغذیه و بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران 5- گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران 6- گروه بیماریهای داخلی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات دیابت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران 7- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات گوارش، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (1890 مشاهده)
زمینه و هدف: دیابت ملیتوس (DM) یکی از رایج ترین اختلالات متابولیک است که مشخصه ی آن هایپرگلایسمیای مزمن همراه با اختلال متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین است. هدف این مطالعه بررسی اثر پودر قارچدکمهای سفید (WBM) روی شاخص های تنسنجی، فشار خون و آنزیمهای کبدی در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس نوع 2 (T2DM) است. مواد و روشها: یک کارآزمایی بالینی دوسوکور روی 41 بیمار 23 تا 50 ساله مبتلا به T2DM انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مداخله (پودر قارچ 19=n) و دارونما(نشاسته ذرت 22=n) تقسیم شدند. روزانه 16 گرم پودر WBM خشک شده و 16 گرم نشاسته ذرت مومی به بیماران به مدت 8 هفته تجویز شد. در ابتدا و انتهای مطالعه، مقادیر تنسنجی، فشارخون و آنزیمهای کبدی ارزیابی شدند. برای مقایسه ی متغیرهای کمی بین دو گروه از آزمون آماری T مستقل استفاده شد. برای مقایسه ی میانگین مقادیر کمی قبل و بعد از درمان در هر یک از گروه ها از آزمون T زوجی استفاده شد. سطح معنی داری همه ی آزمونهاکوچکتر از 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها: بعد از 8 هفته مداخله، نسبت به ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری در وزن، شاخص توده ی بدن، دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن و نسبت دور کمر به قد بین دو گروه دیده نشد (05/0<P). با این حال، مقایسه ی درون گروهی نشان داد که گروه مداخله کاهش معنی داری در دور کمر داشتند (0/05>P). همچنین گروه مداخله در انتهای مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه وزن کمتری داشتند. به علاوه کاهش BMI در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود(0/05>P). در پایان مطالعه هیچ تفاوت معنیداری بین دو گروه درآنزیم های کبدی، فشارخون سیستولی و دیاستولی وجود نداشت (0/05<P). نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که WBM هیچ اثر معنی داری در محافظت از کبد ندارد. با این حال، بهبود در شاخص های تنسنجی در گروه مداخله نشان دهنده ی اثر بالقوه ی قارچ WBM در کاهش عوارض T2DM است.
hashemi yusefabad H, sohrabi kabi R, asadi M, hosseini S, Abdi M, Zakerkish M et al . Effects of White Button Mushroom Powder on Anthropometric Indices, Blood Pressure and Liver Enzymes in Type 2 Diabetic Patients: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. SJKU 2021; 26 (3) :25-36 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-4817-fa.html
هاشمی حدیثه، سهرابی کعبی رضا، اسدی مریم، حسینی سید احمد، عبدی مهتاب، ذاکرکیش مهرنوش و همکاران.. بررسی اثر پودر قارچ دکمه ای سفید، روی شاخص های تن سنجی، فشار خون و آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس نوع2: کارآزمایی کنترل دار تصادفی دو سو کور. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1400; 26 (3) :25-36