:: دوره 24، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 105-93 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کیفیت میکروبی ذرت آبیاری شده با پساب تصفیه خانه فاضلاب
مرضیه فرهادخانی1 ، مهناز نیک آیین2 ، قاسم یادگارفر3 ، فاضل محمدی مقدم4
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، nikaeen@hlth.mui.ac.ir
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
چکیده:   (3595 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه بحران آب یکی از موانع اصلی برای توسعه اقتصادی-اجتماعی و امنیت غذایی در بسیاری از نقاط دنیا به‌ویژه نواحی خشک و نیمه خشک از جمله ایران است. در چنین شرایطی، استفاده مجدد از فاضلاب برای کشاورزی یک گزینه مهم برای تأمین آب است؛ اما فاضلاب تصفیه ­شده ممکن است حاوی انواع میکرو ارگانیسم‌های بیماری‌زای تهدید­کننده سلامتی انسان باشد. در مطالعه حاضر به صورت میدانی، تأثیر آبیاری با فاضلاب تصفیه شده بر روی کیفیت میکروبی خاک و محصولات (ذرت و برگ ذرت) در مقایسه با آبیاری با آب شیر، از طریق یک سیستم غرقابی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: کلیفرم کل و مدفوعی و اشرشیاکلی به عنوان باکتری­های شاخص در پساب تصفیه ­شده، خاک­های آبیاری شده و ذرت برداشت شده پایش شدند. با استفاده از ترکیب روش­های کشت و مولکولی، ردیابی سالمونلا و شیگلا در نمونه ­ها انجام شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 در سطح معناداری 5 درصد انجام شد. آزمون من-ویتنی(Man-Whitney) جهت ارزیابی اختلاف پارامترهای میکروبی در پلات­های آبیاری شده با دو نوع آب مورد استفاده قرار گرفت.
یافته‌ها: میانگین غلظت اشرشیاکلی در پساب Log MPN/100 ml) 3/5 (مطابق مقدار پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای آبیاری محصولات تند رشد (105 اشرشیاکلی در هر 100 میلی لیتر) بود. اگرچه کیفیت میکروبی خاک تحت تأثیر آبیاری با پساب قرار گرفت (p < 0.05)؛ اما غلظت­های نسبتاً پایینی از اشرشیاکلی در نمونه­ های خاک یافت شد. اشرشیاکلی در هیچ­کدام از نمونه ­های ذرت یافت نشد. نمونه­ های برگ ذرت برداشت شده از یکی از پلات­های آبیاری شده با پساب، آلوده به اشرشیاکلی بودند. هیچ­کدام از نمونه­ های پساب، خاک و محصول آلوده به باکتری­های پاتوژن نبودند.
نتیجه گیری: بر اساس پارامترهای آنالیز شده، پساب تصفیه شده ثانویه می‌تواند به عنوان یک منبع جایگزین جهت آبیاری ذرت مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: پساب ثانویه، آبیاری، اشرشیاکلی، باکتری های بیماری‌زا، ذرت، برگ ذرت
متن کامل [PDF 322 kb]   (2039 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/9/5 | پذیرش: 1398/11/16 | انتشار: 1398/11/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها